Jak využít síť chytrých telefonů ke sledování dronů? | EkonTech.cz


Jak využít síť chytrých telefonů ke sledování dronů?

Technik / drony / chytré telefony
2. 7. 2019 - 18:53

Systém CEDAR nabízí možnost využít osobních chytrých telefonů veřejnosti k detekci a sledování dronů v jejich okolí, zvláště pokud jde o městské prostředí. Za účast v takové „davové detekci“ dronů by lidé mohli dostat zaplaceno.

Malé drony jsou užitečné k ohromné spoustě věcí. V blízké budoucnosti je nepochybně budeme vídat stále častěji, všude kolem nás. S tím, jak počty poletujících dronů neustále narůstají, se stává stále důležitějším i detailní sledování jejich pohybů z místa na místo.

Tým čínských odborníků nedávno navrhl pozoruhodný postup, jak by takové sledování bylo možné zajistit. Využili k tomu postup tzv. davové detekce (crowdsensing), který k tomuto účelu využívá veřejnost s jejími osobními chytrými telefony. S pomocí většího počtu chytrých telefonů je totiž možné sledovat Wi-Fi signály ovládání malých dronů.

Detailní sledování dronů je obzvlášť užitečné v situacích, kdy jsou malé nenápadné drony využívány k nežádoucím účelům, jako je například šmírování osob či majetku anebo třeba pašování nelegálních nákladů. Něco takového ale nebývá právě snadné.

Zhiguo Shi z Čeťiangské univerzity a jeho spolupracovníci upozorňují, že zvláště v městském prostředí je detekce a sledování malých dronů dost obtížná. Tradiční postupy, které v nepřetržitém provozu používají nákladné vybavení, jako jsou radary, kamery a soustavy mikrofonů, bývají velmi drahé, a tudíž nepraktické.

Shi s kolegy nabízejí pro detekci dronů mnohem levnější metodu. Vyšli z toho, že malé drony pro komunikaci se svým operátorem obvykle používají technologii Wi-Fi. Takové signály přitom mohou detekovat prakticky všechny chytré telefony, kterých je všude plno, obzvláště ve městech.

Aby chytrý telefon dovedl rozlišit drony od ostatních zdrojů Wi-Fi signálů, kterých je dnes požehnaně, Shi a spol. sestavili databázi známých MAC adres síťových zařízení a identifikátorů bezdrátové Wi-Fi sítě SSID, které používají výrobci komerčních dronů. A pokud by detekční síť chytrých telefonů zachytila MAC adresu a SSID, co by se nenacházely v této databázi, tak je ještě možné analyzovat pohyb takového Wi-Fi signálu a určit pravděpodobnost, zda se jedná o dron. Zároveň mají k dispozici databázi známých statických Wi-Fi bezdrátových připojení, které mohou z detekce dronů předem vyloučit. Ze síly detekovaného Wi-Fi signálu je rovněž možné určit, kde se dotyčný dron nachází.

Čínský tým tuto technologii, kterou označují jako CEDAR (Cost-Effective Crowdsensing System for Detecting and LocAlizing Drones), testuje od poloviny loňského roku (2018), nejprve v kampusu univerzity. Testy potvrzují, že čím více chytrých telefonů se na detekci dronů podílí, tím je detekce a lokalizace dronu přesnější. CEDAR dovede detekovat dron do vzdálenosti 350 metrů a se spolehlivostí téměř 90 procent, když není MAC adresa a SSID signál dronu v uvedené databázi komerčních výrobců dronů. Místo pohybu dronu přitom dovede určit s přesností na několik metrů.

Používání osobních chytrých telefonů k podobným účelům je nepochybně zásahem do soukromí jejich uživatelů. Tvůrci systému CEDAR proto počítají s tím, že by za podobnou službu veřejnosti platili určitou částkou, kterou by určovaly bleskové aukce mezi uživateli.

Zdroj: IEE Spectrum