Jaká je budoucnost automatizace v T-Mobilu? Nevyhnutelná | EkonTech.cz


Jaká je budoucnost automatizace v T-Mobilu? Nevyhnutelná

Rozhovory / T-Mobile / Automatizace
2. 12. 2019 - 10:40

Věděli jste, že ve firmě T-Mobile je celé oddělení zaměřené na robotiku? O své práci a vášni k robotům si s námi povídal Jan Procházka, který na oddělení Elektroniky pracuje už několik let na projektech z mnoha zajímavých oblastí.

CO UDĚLÁ ROBOT V BLUDIŠTI?

Co vás na tématu umělá inteligence a robotika nejvíc baví?

Na robotech mě fascinuje asi hlavně to, jak jsou nevyzpytatelní. Musíte vědět, co po nich chcete, aby to opravdu udělali. Ani tak není jisté, že udělají, co mají. Vždycky zmiňuji příklad s robotem v bludišti. Když ho chcete naučit, aby se v bludišti pohyboval, naprogramujete ho tak, aby točil koly co nejrychleji a za každou kolizi byl potrestán. Co udělá? Začne se točit dokola. Tedy nestačí jen jednoduchá úvaha, ale musíte to domýšlet dál, a to mě baví.

Jak jste se vlastně k tomuto oboru dostal?

Vždycky mě bavila matematika, nezajímala mě ta finanční, ani jsem ji nechtěl učit, a tak pro mě byla jasnou volbou informatika. Je třeba také dodat, že když jsem já studoval na střední škole, ještě jsem doma ani neměl internet, takže jsem si vše hledal v knihách. Zásadní se pro mě staly knížky „Umělá inteligence 1-3“ od Vladimíra Maříka, které mě k jejímu studiu přivedly. No a samozřejmě, kdo by neznal filmy jako Číslo 5 žije nebo seriál Knight Rider, na kterých jsem vyrůstal. Mimochodem to, co umělo auto v seriálu, je vlastně dnes už z větší části realitou – autonomní řízení, rozeznávání překážek, komunikace s řidičem mluvenou řečí atd.

VLAK S ROBOTIZACÍ SI NESMÍME NECHAT UJET

Jak se dotýká zaměstnanců a jak zákazníků?

Jsem přesvědčený o tom, že tento obor jde obrovskou rychlostí dopředu a zaměstnanci se musí sebevzdělávat, jinak jim ujede vlak. Zákazníkům robotika a umělá inteligence přináší velký benefit především v oblasti bezpečnosti a kvality. Jedním z příkladů může být projekt automatizace ve svařovně, kdy dokážeme díky strojovému vidění ze 3 metrů najít chybu v pozici svaru až s přesností 50 mikrometrů a nejen vyhodnotit jeho kvalitu, ale na základě takového pozorování i automaticky vylepšit řízení svářecího robota.

MOBOTA JSME SI VYCHOVALI OD DÍTĚTE K DOSPĚLÉMU

Na jakých projektech z oblasti umělé inteligence a robotiky v současnosti pracujete?

V T-Mobilu na úseku Automotive Delivery vedu tým Automatizace měření a řízení. Společně pracujeme na mnoha velmi zajímavých projektech. Za všechny bych jmenoval náš projekt MoBot, který bych nazval skoro naším dítětem. Od začátku do konce jsme si ho sami navrhli včetně mechaniky, elektroniky a řízení. První kusy jsme si dokonce i tiskli na vlastní 3D tiskárně. A stále ho vyvíjíme dál. Jde o robotickou platformu na testování dotykových obrazovek. Využitelný je jako nástroj při blackbox-testování telefonů, tabletů, autorádií, ATM atd. nebo například při automatizaci rutinní obsluhy telefonu pro klienty.

Který považujete za nejzajímavější a proč?

Za nejzajímavější pro tuto chvíli považuji práci pro ELI Beamlines v Dolních Břežanech, kde se podílíme na vývoji řídicího systému nejvýkonnějšího evropského laseru. Jde o práci v akademickém prostředí, a to mě opravdu moc baví. Mnoho věcí se tam naučím a zároveň můžu předat hodně ze svých znalostí, nasbíraných z velké části při práci na projektu pro RICE. RICE je Regionální inovační centrum elektroniky Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni, pro které jsme vyvíjeli měřicí subsystém silnoproudé laboratoře. Úloha to byla nesmírně obtížná a hlavně, co se týče programování pro FPGA, je tahle zkušenost neocenitelná.

KDYŽ NĚCO UMÍM, JE SAMOZŘEJMÉ, ŽE TO UČÍM OSTATNÍ

Předáváte svoje znalosti dál a jak?

Neumím si představit, že bych to nedělal. Považuji za samozřejmost, že když něco umím, tak to také učím. Například dnes jdu na Matematicko-fyzikální fakultu, kde budu představovat témata, která by studenti mohli zpracovat ve svých závěrečných pracích. Pořádáme také různé akce. Například na mladoboleslavské průmyslovce pořádáme workshopy pro studenty o práci u nás. T-Mobile každoročně také připravuje konferenci pro studenty s názvem T-DAY. Minulý rok jsme v našem stánku představovali robota. Letos připravujeme prezentaci našeho projektu – Měřící systém ve velké laboratoři. Návštěvníkům ukážeme, jak se dá postavit spolehlivé, bezpečné a synchronní měření se stovkami měřených kanálů v prostředí LabVIEW. Takové, jaké jsme připravovali pro naše zákazníky. V současnosti také jednáme s Matematicko-fyzikální fakultou, že bych u nich vyučoval. Šlo by o úplně nový předmět, výuku programování v LabVIEW, které se používá hlavně ve fyzikálních laboratořích k programování měřicích zařízení. Fyzici sice dobře rozumí technickým zákonitostem, ale většinou moc neumí programovat. Informatici zase obvykle neznají LabVIEW. Myslím si, že když tyto dovednosti spojí, budou moct pracovat na hodně zajímavých projektech. Já bych jim chtěl znalosti o LabVIEW předat. Třeba se někdo nadchne tak jako já. 

Jak vidíte budoucnost umělé inteligence a robotiky v T-Mobilu?

Jako všude jinde – nevyhnutelně. Automatizace je prostě nutná. Systémy jsou složité a je třeba, aby pracovaly rychle a nepřetržitě. A vlastně ani není důvod, aby to dělali lidé.

JAN PROCHÁZKA
V letech 2004–2010 – studoval na MFF UK – obor teoretická informatika, zaměření umělá inteligence, neuronové sítě, evoluční algoritmy a robotika. Od roku 2003 do roku 2010 pracoval jako programátor analytik ve firmě gedas, kde působil jako vývojář VBA maker pro CATIA a konzultant. Od roku 2011 do roku 2017 pracoval jako senior programátor a od roku 2018 jako manažer Automatizace měření a řízení na úseku Automotive Delivery v T-Mobilu.