Japonsko se nevzdává létajících aut. Budou létat pomocí autopilota | EkonTech.cz


Japonsko se nevzdává létajících aut. Budou létat pomocí autopilota

Technik / automobil / létání
3. 9. 2020 - 7:00

Vědeckofantastické vize létajících automobilů se stále nestaly skutečností a vzhledem k současným technologiím to dává poměrně smysl. Japonská vláda se ale tohoto snu rozhodně nevzdává a chce létající auta na obloze opravdu velmi brzy.

Řešením pro létající auta má být konstrukce typu eVTOL (Electric Vertical Take-Off and Landing Aircraft), který podobně jako dron používá ke vzletu a letu pouze elektrickou energii a směrovatelné vrtule.

Japonská vláda podporuje různé projekty a firmy, které vyvíjejí vlastní řešení těchto létajících strojů a z pohledu dostupnosti i legislativy má být vše připraveno už v roce 2023, tedy za přibližně tři roky.

Jednou ze společností je například Sky Drive, která už plánuje první letovou zkoušku a chce využit flotily pro provoz speciálních leteckých „taxi“, které budou v provozu v Tokiu nebo v Osace. Při přeletech mezi destinacemi se bude létat nad mořem kvůli větší bezpečnosti jak pro posádku, tak i pro lidi a objekty na zemi. 

Systém létajících minitaxi má ve městech problém i s hlukem - je třeba si uvědomit, že vrtule dělají obrovský hluk, který rozhodně nebude příjemný pro lidi na zemi a obyvatele domů.

I když se počítá s tím, že v rámci každého létajícího taxi bude přítomen i lidský pilot, bude spíše jen dodatečným biologickým bezpečnostním prvkem, protože vše bude probíhat automaticky pomocí autopilota, který se postará o vzlet, bezpečný přelet s detekcí překážek a přistání na zadaném místě. Lidský pilot pak zasáhne pouze v případě nenadálé situace.

Sky Drive chce do roku 2028 prodat alespoň 100 kusů létajících „automobilů“.

Foto: SkyDrive