Je Vám teplo? K ochlazení pomůže tričko ze speciální tkaniny | EkonTech.cz


Je Vám teplo? K ochlazení pomůže tričko ze speciální tkaniny

Vědec / termoregulace
1. 9. 2020 - 7:00

V těchto horkých dnech je jedinou záchranou klimatizace či nějaké chladné místo. Vědci z American Chemical Society ale možná přišli na způsob, jak zpříjemnit horké dny i běžným lidem.

Pro chlazení těla má pomoci speciální tkanina z polyuretanu, která dokáže efektivně přenášet teplo od těla a naopak bránit teplu, aby se dostalo k tělu. I když pokusy o podobnou technologii již v minulosti existovaly, byly příliš komplikované a tím pádem i drahé nebo nepoužitelné pro běžné nošení.

Vyrobená membrána odpuzuje vodu na vnější straně tkaniny, ale na druhé straně, která se dotýká lidské kůže, naopak umožňuje průchod vzduchu a odpařování potu. Samotný přenos tepla od těla zajišťují nanovrstvy z nitridu bornitého a výsledkem je, že v tkanina „chladí“. Při porovnání s dosavadními chladicími tkaninami bylo dosaženo nejlepších chladicích účinků.

Video představující tkaninu můžete zhlédnout ZDE.

Kdy se dočkáme finálního produktu, zatím není jasné, protože se jedná teprve o prvotní výzkum a k hromadné výrobě a použití například u triček je tak ještě daleko. Vědci ale uvádí, že tato technologie a konstrukce je použitelné i pro další případy využití - odsolování mořské vody, získávání sluneční energie (jinak než u solárních panelů) a mnohé další oblasti.