Ještě nemáte objednáno a zboží už je na cestě? Vítejte v 21. století! | EkonTech.cz


Ještě nemáte objednáno a zboží už je na cestě? Vítejte v 21. století!

Technik / droid
19. 3. 2014 - 13:04

Do září by měla být hala v Dobrovízi provozuschopná a prodej by se měl spustit ještě před Vánocemi. Málokdo ale tuší, co všechno má Amazon za lubem.

Zdroj: www.amazon.com

Jak se zdá, v Amazonu rádi experimentují s novými technologiemi. Ve snaze zkrátit čas dodání zboží na nejkratší možnou dobu, vymýšlí řešení inspirovaná sci-fi. V prosinci 2013 ukázali světu nový patent, který dokumentuje systém předvídající vaše nákupy. Co tomu říkáte?

Souhlasím, zní to nereálně a hlavně nefunkčně. Nýbrž opak je pravdou. Systém by měl vyhodnotit pravděpodobnost vašeho nákupu a zboží odesílá ještě dříve, než se dohoupete k samotnému placení. Systém předvídání určení adresy už vyhodnotí, kam zboží chcete poslat, a v době platby už je vaše objednávka v autě. Finální adresa se pak k samotnému balíčku updatuje po cestě. Je tedy možné, že knížka, kterou si budete chtít objednat, už bude jen pár ulic od vás u pošťáka.

A teď trochu „serious“. Bude se vycházet z prodeje zboží ve vašem regionu, wish-listů, obsahů košíků atd. Algoritmus vyhodnotí poptávku po zboží v určitém regionu a pošle do nejbližšího skladu zásilku, která ještě nemá majitele. Cílem toho všeho je zkrátit čekací dobu na co možná nejkratší časový úsek a motivovat tak lidi k více nákupům online.

To ovšem není všechno, teď přichází na řadu to sci-fi. Aby vaše nákupy dorazily co možná nejdřív, Amazon vám je doručí vrtulníkem. Říkají tomu Amazon Prime Air.

V objednávce si budete moci zvolit doručení přes Prime Air. Na rozdíl od klasického dodání pošťákem můžete očekávat vaše zboží už za půl hodiny, to samozřejmě závisí na vzdálenosti skladu od doručovací adresy. Funguje to nějak takhle: po odeslání a zaplacení objednávky se ve skladu zabalí zboží do plastové krabice, která se následně pošle k vrtulníku. Vrtulník je docela malý, bezpilotní a samoobslužný. Osm vrtulek ho dokáže odlepit od země a naklánět na všechny strany. Uzvedne zásilku o váze až 2,5 kg, doletí 16 km od skladu a zpět. Zatím není jasné, jak se bude Prime Air navigovat, ale pravděpodobně to budou GPS souřadnice dodané adresy.

Vyvstává spousta otázek. Co když to někoho zraní? Nehodí mi balíček na střechu?  Neztratí se? Zatím neznáme odpovědi, Amazon má plné ruce práce se schválením dronů u leteckého úřadu. Zatím se totiž nesmí nic nepilotovaného odlepit od země. Podle odhadů by mělo být povolení připraveno v roce 2015, v Evropě o rok později. Za dva roky tedy můžeme čekat Oktokoptéry doručovat žluté zásilky v okolí skladů.