Jižní Korea spustila komerční provoz mobilní technologie 5G | EkonTech.cz


Jižní Korea spustila komerční provoz mobilní technologie 5G

Technik / 5G
2. 5. 2019 - 10:13

O technologii 5G se neustále píše a informuje, ale její reálné nasazení zatím nikde nebylo ve finální verzi, stále šlo pouze o různé testování a prototypy. Jak je to s novými technologiemi obvyklé, Jižní Korea si ale připsala prvenství a už spustila normální provoz mobilní komunikační sítě na technologii 5G

Jižní Korea přitom zavádí 5G celoplošně a nejedná se tak o pokrytí jen malého území například části města. V zemi jsou dva velcí operátoři – KT a SK Telecom, kteří síť vybudovali a velkou zajímavostí je, že použili vlastní řešení a nekoupili tak hotovou platformu například od Huawei a dalších, které jsou u nás a v dalších zemích terčem sporů a zákazů.

Huawei se ale uplatnilo u menšího operátora LG Plus, který technologii 5G od této značky použije pro vlastní síť. Rychlost přenosu dat je pro Jižní Koreu klíčová, protože technologie 5G přináší oproti 4G až 20× vyšší propustnost v oblasti nad 1 Gb/s a zároveň rapidně snižuje odezvu. Díky tomu lze síť efektivně použít i na náročné věci i tam, kde není optické spojení.

Jižní Korea byla například mezi prvními, kde začala vysílat televize v rozlišení 16K s 22.2 prostorovým zvukem, zatímco v ostatních zemích se teprve přechází na Full HD nebo 4K. V Jižní Koreji už je rovněž možné koupit mobilní telefony s podporou 5G, jedná se například o speciální verzi Samsung Galaxy S10 5G nebo LG V50s.

Technologie 5G je ale určena i pro využití jako domácí připojení přes bezdrátový modem, nicméně s tím se počítá spíše v oblastech, kde není optické připojení, které je v Jižní Koreji takřka všude v hustě osídlených oblastech.