Jižní Korea vyrobila prvního obřího robota podobného těm z Avataru | EkonTech.cz


Jižní Korea vyrobila prvního obřího robota podobného těm z Avataru

Technik
14. 3. 2017 - 20:38

Světové prvenství si vysloužila jihokorejská firma zabývající se robotikou. Té se podařilo vyrobit gigantického robota, který výrazně připomíná stroje z úspěšného filmu Avatar.

Jistě není třeba představovat filmy jako Avatar nebo Transformers. Většina z vás si vybaví obrovské roboty, kteří v nich figurovali. Tento významný prvek zmíněných sci-fi filmů se nyní stal realitou. Jihokorejská firma Hankook Mirae Technology se totiž pyšní výrobou prvního gigantického humanoidního robota, do kterého si člověk může sednout a ovládat ho zevnitř.

Dvounohý robot, kterého Jihokorejci pojmenovali Method-2, je čtyři metry vysoký a váží tunu a půl. Stroj je natolik těžký, že když se dá do pohybu, země se začne otřásat. Plně funkční je po dobu hodiny a půl.

Jeho kovové paže, které dohromady váží 260 kilo, ovládá člověk sedící uvnitř robota v prosklené kabině. A to tak, že hýbe svýma rukama a robot jeho pohyby opakuje. Pokud se však člověk necítí na to, aby si sednul přímo dovnitř gigantického robota, může ho ovládat i zvnějšku.

„Náš robot je první dvounohý robot na světě, který může mít lidskou posádku. Je vytvořený tak, aby mohl pracovat v extrémních nebezpečných oblastech, kam lidé bez ochrany jít nemohou,“ pochlubil se předseda společnosti Yang Jin-Ho.

Yang snil o vyrobení svého robota už jako dítě. Nyní se mu to podařilo, po pouhých třech letech vývoje. Investoval v přepočtu pět miliard korun, aby, jak sám řekl, přivedl k životu něco, co se zdálo možné pouze ve filmech.

Sami tvůrci robota ale tvrdí, že Method-2 ještě zdaleka není hotový a chvíli potrvá, než dojde k jeho zdokonalení. Uvádějí, že u robota je zejména zapotřebí zlepšit jeho rovnováhu a systém elektřiny. Momentálně totiž může chodit jen vpřed a zpět, a to pouze na rovných plochách. Zároveň je zatím omezen elektrickým kabelem, takže nemůže ujít příliš velkou vzdálenost. „Robotovi je pouze jeden rok, takže dělá malé krůčky. Stejně jako lidé se za pár let bude moci pohybovat volněji,“ dodal Yang.

Zatím není jasné, k čemu se robot bude reálně používat. Method-2 je prý spíše testovací model pro řadu různých technologií. Ty v budoucnu umožní výrobcům vytvořit jakýkoli typ robota v jakékoli velikosti. Padlo však několik návrhů, jak by se současný model dal využít. Podle jeho tvůrců se hodí pro zábavní průmysl – může figurovat ve filmech nebo v zábavních parcích. Také se dá využít ve stavebním průmyslu, kde může nabídnout svou obrovskou sílu a mimořádnou podporu. Dalším možným využitím jsou i vojenské účely.

Yang prohlásil, že obdržel již několik poptávek na tuto technologii ze strany mnohých firem. A skutečně se jedná o společnosti od výrobního průmyslu přes stavební až k zábavnímu.

Na výrobě enormního robota, který vzbudil velký zájem médií, se podílel i ostřílený designér Vitaly Bulgarov. Ten dříve pracoval na několika známých filmech s roboty, jako jsou již zmínění Transformers nebo Robocop či Terminátor.

Tvůrci Method-2 se nechali slyšet, že jádro jeho úspěchu spočívá v technologii, kterou vyvinuli a vylepšili. „Vše, co jsme se zatím naučili díky tomuto robotovi, může být použito k vyřešení problémů v opravdovém světě,“ sdělil Bulgarov na své facebookové stránce.

Robot by měl jít do prodeje do konce letošního roku. O levnou záležitost se rozhodně nejedná – k mání bude za zhruba 208 milionů korun.

 

Na YouTube najdete spoustu videí robota Method-2 v akci. Můžete tak sami posoudit jeho stabilitu a obratnost!