Když šéf pomáhá pomáhat | EkonTech.cz


Když šéf pomáhá pomáhat

Ostatní / čez / CSR
18. 1. 2021 - 7:00

Lidská solidarita dostala příležitost k prokázání své důležitosti v souvislosti s celosvětovou epidemií covid-19. I v Česku se tisíce lidí rozhodlo nezištně pomoci potřebným lidem. Možná patříte mezi ty, kdo v dobrovolnictví a dobročinnosti našli smysl, a chtěli byste s tím pokračovat i v budoucnu, až dostudujete. Jednou z firem, které zaměstnance v této oblasti plně podporují, je Skupina ČEZ.

„Dobročinnou vůli zaměstnanců bereme opravdu vážně. Ti, kdo si svou aktivitu již našli, mají možnost ji u nás nadále rozvíjet. A těm, kdo se zatím ještě váhají nabízíme řadu příležitostí, jak si dobré skutky vyzkoušet,“ uvádí manažerka udržitelného rozvoje Ivana Šturmová. Výběr je přitom pestrý: zaměstnanci se mohou stát firemním dobrovolníkem, přispět finančně v rámci zaměstnanecké sbírky, koupit si výrobky z chráněných dílen nebo pomoci organizaci, kde se sami angažují, k získání finančního příspěvku od Nadace ČEZ. Zaměření na regionální organizace je záměrné: lidé zpravidla rádi pomohou někomu, koho znají a jehož práci si mohou ověřit.

Pokud se vám tato myšlenka líbí, podívejte se na podrobnější výčet projektů, které ČEZ zaměstnancům v oblasti společenské odpovědnosti nabízí. Až se budete rozhodovat mezi více pracovními nabídkami s podobnými parametry, možná jazýček vah vychýlí možnost podpory vašich dobrých skutků ze strany zaměstnavatele. 

1. Firemní dobrovolnictví Čas pro dobrou věc

Když je dobrá parta v práci, lidé si spolu rádi zajdou zasportovat, či na společný výlet. Nebo vymění saka a kostýmky za montérky a rukavice a vyrazí vyčistit kus řeky, opraví altánek klientům terapeutického centra, uklidí a opraví výběhy v zoologické zahradě nebo připraví dobročinný bazar pro domov seniorů. Program firemního dobrovolnictví s názvem Čas pro dobrou věc běží v ČEZ už 13 let a umožňuje zaměstnancům pomáhat v jejich bezprostředním okolí. Od roku 2019 mohou zaměstnanci na dobrovolnictví nově využít dva dny v roce, celkem se jich dosud zapojilo přes sedm tisíc. Pomocnou ruku lze podat buď neziskovce dle vlastního výběru, nebo se zapojit do pomoci organizacím vybraných zaměstnavatelem. 

Od loňského roku rozšířilo nabídku nejrůznějších dobrovolnických prací také sázení stromů. Skupina ČEZ v reakci na kůrovcovou kalamitu v České republice vyhlásila závazek zasadit vlastními silami strom za každého svého zaměstnance, tedy téměř 23 000 kusů. Při organizaci akce se klade velký důraz na kvalitu výsadby – používají se různé druhy dřevin, tak aby budoucí les byl rozmanitější a odolnější. V každém regionu se výsadba koordinuje s místními odborníky (správci CHKO, lesnické vysoké školy apod.). Zatím se v rámci dobrovolnických dnů podařilo vysadit 14 400 stromů, cca 8 500 ještě zbývá ke splnění závazku. 

2. Plníme přání, myslíme na druhé 

Tento charitativní projekt Skupiny ČEZ, Nadace ČEZ a jejich zaměstnanců má dlouhou tradici – letos se odehrál již počtrnácté. Zaměstnanci sami navrhují někoho ze svého okolí, o kom se domnívají, že pomoc potřebuje, a stávají se tak jeho ambasadory. Z došlých návrhů se každoročně vybírá několik desítek příběhů, které se zveřejní na firemním intranetu s výzvou k dobrovolnému dárcovství. Celkovou vybranou sumu od zaměstnanců pak Nadace ČEZ zdvojnásobí. V roce 2020 putovalo lidem, kteří se ocitli v těžké životní situaci, 5,8 milionu korun. Od začátku projektu věnovali zaměstnanci společně s Nadací ČEZ částku přes 37,5 mil. Kč.

3. Zaměstnanecké granty

Energetici mají energie na rozdávání. Jak jinak si vysvětlit, že se jich tolik angažuje v nejrůznějších spolcích a aktivitách: v ČEZ najdete zapálené dobrovolné hasiče, skauty, myslivce, rybáře, vedoucí sportovních i zájmových kroužků apod. Pro ně jsou určeny tak zvané Zaměstnanecké granty. Pro organizaci, kde ve svém volném čase působí, mohou od Nadace ČEZ získat až 30 000 korun. O tom, kam peníze poputují, rozhodují hlasováním ostatní zaměstnanci. Za sedm let již bylo podpořeno 828 projektů celkovou částkou téměř 24,5 milionů korun. 

4. Trhy chráněných dílen a snídaně v práci 

Vánoce a Velikonoce patří tradičně v ČEZ trhům chráněných dílen. Ve vybraných lokalitách své oblíbené stánky veřejně prospěšných organizací zaměstnanci netrpělivě vyhlížejí. Ke koupi jsou nejrůznější ozdoby, drobné dárky, praktické věci do domácnosti, ale i dobroty. Nepřišli o ně ani letos, kdy do života všech zasáhla epidemie covid-19. Vánoční trhy se zkrátka přesunuly do on-line. ¨

V některých lokalitách navíc v průběhu roku jezdí energetikům zpříjemnit ráno prodejem sladkých i slaných snídaní organizace, které zaměstnávají osoby s handicapem. Na jejich famózní koláče, buchty a quishe nedají zaměstnanci dopustit. 

5. Průvan v šatníku

Charitativní sbírka oblečení, obuvi nebo módních doplňků se mezi zaměstnanci koná od roku 2017. Za tuto dobu bylo vybráno téměř 7,5 tun. 

6. Darování krve

V roce 2019 se poprvé konalo v pražské centrále ČEZ darování krve. Během dvou termínů zdravotníci z Ústřední vojenské nemocnice odebrali 104 zaměstnancům 46,8 litru krve. Zapojili se také energetici z Dukovan, kteří darovali krev na nových odběrových křeslech, jejichž nákup financovala Nadace ČEZ. Z Jaderné elektrárny Dukovany tak v roce 2019 přišlo darovat krev nebo krevní plazmu 257 zaměstnanců.

7. Sportem pomáhám

Přispět na dobrou věc je dnes snazší než kdykoliv předtím, obzvláště pokud patříte mezi aktivní typy, co rádi sportují. Vyrážíte na kolo, na výlet, na brusle nebo na běžky? Stačí si stáhnout a zapnout aplikaci EPP-Pomáhej pohybem. Body nasbírané pohybem je možné věnovat vybrané neziskové organizaci, která následně obdrží peníze od Nadace ČEZ. S EPPkou trénují Jaromír Jágr, Barbora Strýcová nebo Petra Kvitová, budete tedy v té nejlepší společnosti.