Létající baterie mohou dobíjet drony přímo ve vzduchu | EkonTech.cz


Létající baterie mohou dobíjet drony přímo ve vzduchu

Technik / Létající baterie
5. 10. 2019 - 17:41

Dnešní malé drony jsou ve svém uplatnění velmi omezené krátkou dobou, po kterou je udrží jejich baterie ve vzduchu na jedno nabití. Zajímavé řešení nabízí nový létající dobíjecí systém, který zahrnuje létající baterii a kotvící systém, s jehož pomocí si může dron dobít baterii přímo ve vzduchu. Prototyp zařízení dokáže prodloužit dobu letu kvadrikoptéry bez nutnosti přistání na zemi zhruba pětinásobně.

Obloha se pomalu ale jistě plní malými drony. Mohou být velice užitečné v mnoha různých směrech. Uplatní se v rychlém a přesném doručování zásilek všeho druhu, v ochraně ohrožených organismů i životního prostředí, při kontrole průmyslových zařízení či infrastruktury, v záchranných či policejních operacích, a také v celé řadě vojenských, zpravodajských nebo vědeckých misí.

Hlavní problém dnešních malých dronů, který stále podstatně omezuje jejich využití, ale spočívá v tom, že pokud mají vlastní zdroj energie, nejčastěji v podobě dobíjitelných baterií, tak je neudrží ve vzduchu moc dlouho. Nejlepší současné modely dronů mohou operovat na jedno dobití baterií zhruba půlhodinu. Proto vědci a inženýři ve světě intenzivně vyvíjejí technologie, které by prodloužily dobu, po kterou může malý dron operovat ve vzduchu.

S nejnovějším nápadem přicházejí odborníci americké University of California Berkeley, kteří vyvinuli létající dobíjející systém. S jeho pomocí vydrží malé drony ve vzduchu bez přistání na zemi mnohem déle. Tento samostatně létající systém je dílem laboratoře High Performance Robotics Laboratory a mohl by se stát revoluční technologií, zvláště pokud jde o operace většího počtu malých dronů, jako jsou běžné kvadrikoptéry, zároveň.

Létající dobíjecí systém představuje malý dron s kotvícím zařízením, který je vlastně létající baterií. Tato létající baterie může za letu přistát na speciální plošině další kvadrikoptéry, a pak se připojit k elektrickému systému této kvadrikoptéry. Během spojení obou dronů může létající baterie dobít baterii druhého dronu ze svých zásob energie. Vše probíhá ve vzduchu, takže se část energie spotřebuje na let obou dronů během procesu dobíjení baterie. I tak se to ale vyplatí.

Tvůrci létajícího dobíjecího systému si ověřili, že tímto způsobem mohou prodloužit dobu letu experimentální kvadrikoptéry na jedno pozemní nabití baterie z původních 12 minut na velmi slušných 57 minut.

Prozatím jde jenom o první ověření nové technologie v podobě raného prototypu, už teď je ale jasné, že by podobná, doladěná technologie mohla mít velmi praktické využití. Obzvláště užitečná by přitom mohla být například v aplikacích s monitorováním či průzkumem určité oblasti, kdy se drony potřebují vznášet na jednom místě po dlouhou dobu.

Zdroj: New Atlas