Luxusní vodní dýmky | EkonTech.cz


Luxusní vodní dýmky

Technik / byznys
29. 3. 2013 - 17:59

Neznám nikoho, kdo ještě nezkusil vodní dýmku. I nekuřáci si rádi pochutnají na ovocném kouři. Posedí se v pohodové atmosféře a všechny strasti se hodí za hlavu. Jakub Lanča a Jiří Starý, zakladatelé Meduse Design, vytvořili novou úroveň kouření vodních dýmek. Exkluzivní Meduse Pipes dodávají atmosféru jako nikdy dřív.

Meduse Design

Vodní dýmky tvaru medúzy, osvětlené LED diodami, ručně vyráběné, unikátní. To tu ještě nebylo, Meduse Design prorazili na trh s úspěšným dílem a teď profitují po celém světě.

Prvotní nápad a netradiční design vytvořil Jakub Lanča ještě jako student designu Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze: exkluzivní vodnice pro exkluzivní zákazníky. Po osmi letech od tohoto nápadu Meduse Design profituje a může se chlubit portfoliem zákazníků sahajícím daleko za hranice Evropy. Cesta to nebyla lehká, banky jim házely klacky pod nohy a spoluzakladatelé si těžko získávali důvěru. Klíčem k úspěchu byla tvrdá práce, nekonečné hodiny na dílně a přesvědčení o úspěchu.

Položil jsem Jiřímu Starému, jednateli firmy Meduse Design, několik otázek.

Jak jste začínali s první výrobou a jak se vám podařilo proniknout na trh? Kde jste sehnali finance?

Začínali jsme v roce 2005, úplně od nuly. Na založení firmy a první vývoj jsme si půjčili od příbuzných, kteří nám důvěřovali. Vzpomínám si, jak jsem obešel několik velkých bankovních ústavů a jak se na mě dívali s lítostí. Jeden úředník se mi dokonce vysmál. Doufám, že už jsou tyto časy pryč. Další kapitál jsme si půjčili od JIC (pozn. redakce: Jihomoravské inovační centrum) poté, co jsme předložili smysluplný byznys plán.

Popište prosím technologii a postup výroby.

Filozofii naší výroby bych stručně popsal jako citlivé snoubení tradičních českých řemesel se současnými technickými standardy. Ručně foukané sklo a kovanou ocel kloubíme s technologií 3D CNC laseru, světelnými efekty LED a laserovými paprsky.

Jaký je váš nejvzácnější zákazník?

Těžko říct, spousta z nich vám nikdy neodhalí svoji identitu. Mnozí z nich mají své nákupčí manažery, kteří jim dělají prezentace nových produktů na míru přímo v jejich rezidencích. Z těch, kteří svoji identitu netajili, můžu uvést Brunejského sultána, majitele fotbalového klubu Manchester City, šéfdesignera automobilky McLaren nebo syna šejka emirátu Umm al-Kuvajn v Arabských emirátech.

Jak se vaše firma rozrůstá?

Díky nové cenově dostupné kolekci Nautila postupně pronikáme i na evropském trhu, kde je kupní síla v pomyslné permanentní finanční krizi značně ochromená.  Zásadní inovací v našem obchodním modelu je spolupráce budovaná na franšízové smlouvě. Zahraničním partnerům tedy nabízíme nejen samotné výrobky – vodní dýmky, ale mnohem větší škálu služeb a podpory prodeje. Základem naší franšízy je perfektní servis dýmek postavený na ovocných tabákových koktejlech. Vysoká kvalita kouření z našich vodních dýmek je tedy jasně definovaná ať už se jedná o podnik v Michiganu, Moskvě nebo Dubaji.

Co plánujete do budoucna?

Kolekce Nautila je v prodeji od září 2012. I když nabízíme základní model této kolekce již za 409 EUR, přesto je zatím tato cena pro český trh limitující. Věříme, že se tato kolekce začne prodávat s otevřením luxusního Meduse lounge v centru Prahy, který plánujeme otevřít během tohoto roku. V tomto podniku by se mělo objevit celé portfolio našich dýmek, tedy vyšší střední třída Sepia (750 – 1000 EUR) a luxusní řada Craft (1800 – 3450 EURO). Na základě našich zkušeností lze provozovat luxusnější podnik s našimi vodními dýmkami i v menších městech ČR. Je to velmi dobrá obchodní příležitost.

Co byste poradili našim čtenářům k zakládání vlastní firmy?

Pokud si chce někdo založit firmu, musí do toho jít na 110%. Nelze to dělat jen tak na zkoušku. Samozřejmě za předpokladu, že na začátku existuje smysluplný produkt nebo služba a aspoň hrubý plán expanze. Pokud někdo chce uspět, nesmí dát na řeči lidí, kteří v životě nepůjdou do rizika, zato mají tendenci vám dobře radit. Většinou to jsou rady typu: nechte toho, dokud je čas. Nenechte se zastrašit. Tyto lidi pak třeba jednou zaměstnáte.

Více informací o luxusních vodních dýmkách na: http://www.medusedesign.com/