„Máme super kolektiv a širokou síť kontaktů“, říkají Trainees ve ŠKODA AUTO | EkonTech.cz


„Máme super kolektiv a širokou síť kontaktů“, říkají Trainees ve ŠKODA AUTO

Ostatní / kariéra / ŠKODA AUTO
10. 4. 2017 - 20:15

ŠKODA AUTO nabízí absolventům vysokých škol Trainee program, který skvěle nastartuje kariéru a zprostředkuje komplexní náhled do dění ve firmě. O programu jsme si povídali s jeho absolventkou Šárkou Davidíkovou a se začínajícím Traineem Adamem Stříbným.

Šárka Davidíková

Odborná asistentka vedoucího oddělení technického vedení projektu, ŠKODA AUTO

Ahoj Šárko, jsi jednou z absolventek Trainee programu ŠKODA AUTO. Co všechno jsi v rámci programu absolvovala?

Během jednoho roku jsem absolvovala rotace na čtyřech odděleních, je ale nutné zmínit, že Trainee program není jen o běžné každodenní práci, ale účastnila jsem se také různých školení a řady jiných pracovních aktivit. Každý měsíc například sami Trainees pořádají tzv. „trainee rundy“, což je jednodenní setkání, kdy jsme se v rámci pracovní doby mohli společně s technickými i ekonomickými Trainees vypravit na zajímavá místa, kam se běžný zaměstnanec nedostane. Když jsem rundu pořádala já, snažila jsem se ostatní obohatit o co nejvíce informací z oblasti techniky. Zařídila jsem návštěvu světelného tunelu (velký temný tunel, zkouší se zde světla), na dílně jsme si vyslechli přednášku o elektrovozech, dále jsme se byli podívat ve škodováckém Motorsportu a v restaurátorské dílně muzea.

Každý Trainee si projde několika job-rotacemi. Jaké byly ty Tvoje a která práce pro Tebe byla nejzajímavější?

Začala jsem v oddělení vývoje asistenčních systémů, kde to pro mě jako pro poměrně čerstvého absolventa bylo velice zajímavé. Měla jsem možnost podílet se na testovacích jízdách, zkouškách různých asistenčních systémů a jednání s dodavateli. Jako první štaci jsem si toto oddělení vybrala i kvůli mému studovanému oboru – biomedicínskému inženýrství na ČVUT, které bylo zaměřeno na zpracování signálu.

Z vývoje jsem pokračovala na oddělení kvality. Program jsem zakončila na oddělení Řízení náběhu, kde jsme měli na starosti bezproblémové zajištění náběhu výroby automobilu. I když jsem v posledních dvou zmiňovaných odděleních dohromady strávila pouze 4 měsíce, byly to pro mě velice důležité rotace. Získala jsem díky tomu určitý přehled a umožnilo mi to uvědomit si spoustu souvislostí. Z toho těžím i dnes na své cílové pozici.

Jak Tě jako čerstvou absolventku přijali ostatní kolegové?

Se spolupracovníky mám dobrou zkušenost, hlavně na začátku programu bylo velmi důležité, že jsem mohla za kýmkoli přijít a na cokoli se ho zeptat. Stačí jen být trochu pokorný a ukázat chuť se učit.

Jako ex-Trainee máš za sebou i stáž v zahraničí. Pro jakou zemi ses rozhodla?

Na zahraniční stáži jsem byla na našem partnerském oddělení v německém Wolfsburgu. Poznala jsem tam nový systém řízení, který už funguje i u nás ve ŠKODA AUTO. Další velice zajímavou zkušeností pro mě bylo koncernové setkání Trainees, které v roce 2016 hostila značka MAN. Ostatní kolegové však na stáž váží i delší cestu. Letos například odletělo několik Trainees do čínské Šanghaje.

Je pro Tebe práce v produktové řadě COPMACT zábavná?

Práce je to zajímavá – líbí se mi, že musím mít jako odborná asistentka přehled o celém autě, zatímco třeba v technickém vývoji mají lidé na starost jen určitou část vozu.

Na čem teď spolu s týmem pracujete? Pracovala jsi už i na nějakých utajených projektech?

Odpovídáme za projekty Octavia, Kodiaq a Yeti, od konceptu, přes vývoj a kvalitu až po výrobu a prodej. A s informacemi, které jsou tajné, v práci skutečně přicházím do styku.

Máš nějaké kariérní plány do budoucna? Čeho bys ve svém pracovním životě chtěla dosáhnout?

Je pro mě důležité být na místě, kde se mohu dále učit a vzdělávat, jak po odborné, tak po osobnostní stránce. To se mi zatím plní. Až budu mít možnost postoupit dále, velice ráda ji využiji.

Dokážeš vyjmenovat tři důvody, proč zrovna Trainee program ŠKODA AUTO?

U Škodovky je Trainee plnohodnotným zaměstnancem se všemi povinnostmi i benefity, vybuduje si výborný přehled o celé společnosti a v neposlední řadě se stane součástí kolektivu mladých lidí s podobnými zájmy a hodnotami.

 

Adam Stříbný

Technický Trainee, ŠKODA AUTO

Jaký jsi vystudoval obor a kde je Tvá alma mater?

Vystudoval jsem obor materiálové inženýrství na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Proč ses rozhodl přihlásit po škole zrovna do ŠKODA AUTO. Proč Trainee program?

V průběhu studia jsem se i kvůli zkušenosti z brigád rozhodl, že chci v budoucnu pracovat v průmyslu, a ŠKODA AUTO pro mě v tomto směru byla tím nejzajímavějším podnikem. Trainee program beru jako zábavný a přínosný mezistupeň mezi univerzitou a prací. Firmu mohu poznat ze širší perspektivy a projít si některá zajímavá oddělení.

Jak probíhalo výběrové řízení do programu?

Vše proběhlo velmi jednoduše – poslal jsem životopis, byl jsem pozván na pohovor a poté do assessment centra, což bylo pro mě asi nejobtížnější.

Stejně jako Šárka máš zkušenosti s prací pro Technický vývoj. Proč zamířily Tvoje kroky právě tam?

Je to pro mě velmi zajímavé, protože se každou chvíli dozvídám něco nového a postupně tak získám přehled o vývoji celého vozu. Na oddělení jsem se z počátku trápil s nejrůznějšími technickými zkratkami, které se ve firmě využívají. Bylo potřeba si sestavit jejich seznam a zanedlouho jsem se v nich snadno zorientoval.

Jaká oddělení už jsi v rámci rotací navštívil Ty? Už víš, jaká Tě ještě čekají?

Začal jsem rotací na oddělení materiálové kvality, kde jsme se zabývali problémy blízkými mému vystudovanému oboru. V tuto chvíli pracuji na oddělení, které řídí vývoj vozu z technického pohledu, a dále budu působit na oddělení vývoje z pohledu materiálu.

Na jakých projektech teď pracuješ? Co Tě na nich nejvíce baví/nebaví?

Aktuálně dokončujeme motor 1.5 do ŠKODA Octavia, jeho náběh a finální dokončení. Práce mě moc baví. Když se věnujeme problémům souvisejícím s vývojem motoru, je práce velice dynamická, každý den řešíme jiný problém.

Jak by měly vypadat projekty, na jejichž vývoji by ses ve Škodovce rád v budoucnu podílel?

Jsem rád, když se během projektu dozvím nové informace nebo se dostanu na místa, kam se běžný člověk nedostane. V tomto ohledu mé požadavky bohatě splňuje oddělení, kde současně působím.

Druhý víkend v březnu se konal tradiční ŠKODA Trainee ples. Zní to jako jedna z velmi příjemných akcí spojených s životem Trainees. Jak probíhaly přípravy a jak se vám ples povedl?

Nebyl jsem sice přímo v organizačním výboru, snažil jsem se však pomáhat, co to šlo. Přestože příprava akce obnášela mnoho práce, ve finále jsme si ples všichni užili a vše proběhlo na jedničku. Cením si i toho, že je ples navštěvován kromě současných Trainees i těmi bývalými.

Jak často se vídáte s ostatními Trainees mimo práci?

Trainees, kteří bydlí v Mladé Boleslavi, se vídají v podstatě každý den a podnikají spolu spoustu aktivit. Já dojíždím z Prahy, s ostatními Trainees jsem však i tak strávil několik víkendů.

Dokážeš stejně jako Šárka vyjmenovat tři důvody, proč zrovna Trainee program ŠKODA AUTO?

Možnost výběru oddělení, poznání firmy z větší perspektivy a s tím spojená široká síť kontaktů, výborný kolektiv spolupracovníků. Trainees zde opravdu drží při sobě a navzájem si pomáhají.

 

Pokud Vás zaujal Trainee program nebo byste se chtěli podívat i na další pracovní nabídky od ŠKODA AUTO, navštivte webové stránky: 

www.skoda-kariera.cz

Přihlášky do Trainee programu můžete zasílat do konce května!