Marketing nebo IT? Trainee programy nově nabízí i T-mobile | EkonTech.cz


Marketing nebo IT? Trainee programy nově nabízí i T-mobile

Ostatní
12. 10. 2017 - 15:33

T-Mobile letos poprvé rozjel Trainee program pro studenty. Dva jeho současní účastníci Pavel Coufal a Lucie Janíčková sepsali své zážitky o tom, jak se do T-Mobile dostali a jaké to je pracovat pro velkou firmu.

Pavel Coufal

Vždycky mě bavilo IT, a proto už také pátým rokem studuji Informační technologie na VŠE. V T-Mobile působím jako Trainee na oddělení specializující se na řízení dodávek ICT řešení.

Jak to celé začalo

Když jsem skončil v předchozí práci, řekl jsem si, že si tentokrát dám na výběru více záležet. Měl jsem poměrně jasnou představu, co chci. Možná proto mi trvalo, než jsem narazil na něco adekvátního – IT a byznys v jednom. Tak se jmenovala nabízená Trainee pozice v T-Mobilu. V koncepci programu byla rotace po více odděleních a úzký kontakt se zákazníkem.

Na pohovoru se mnou mluvili na rovinu

V prvním kole jsem měl písemně zodpovědět tři otázky. Následoval osobní pohovor s Ondrou M., manažerem týmu řízení dodávek řešení. Zde jsem měl prokázat svoje znalosti s řízením projektu. Z Ondry jsem měl nakonec lepší pocit než ze sebe, jelikož mi detailně vylíčil, co je náplní jeho týmu i spolupracujících oddělení. První pohovor jsem si opravdu užil, stejně jako druhý, u kterého byl i Petr K., Ondrův přímý nadřízený a Peter A. z HR. Všichni se mnou mluvili narovinu. S Ondrou mi pak ještě více přiblížili jejich práci, probrali jsme Téčko jako zaměstnavatele. Na závěr mě Petr ujistil, že kdyby mě práce nenaplňovala, ať kdykoliv přijdu říct, že se dá vždy něco vymyslet. Když mi pak Peter A. zavolal, že pokud mám zájem, tak mě berou, neváhal jsem.

Můj první den

První den jsem absolvoval Start day s ostatními kolegy, kde jsem se dozvěděl základní informace o firmě, její kultuře a interních předpisech. Upřímně jsem se nemohl dočkat na obědovou pauzu, kdy jsem se měl potkat s Ondrou, aby mi ukázal kanceláře a můj nový team. První dojmy z nového prostředí byly opravdu skvělé. Panuje tu uvolněná atmosféra. Obzvlášť v našem týmu je neskutečná pohoda! Navíc jsou tu kolegové, kteří mají dlouholetou praxi v tom, co dělají, a práci mi dost ulehčí.

Práce v T-čku

Zhruba po měsíci jsem dostal na starost svůj první projekt. Každý nový krok zatím konzultuji, ale se zákazníkem jednám sám. Práce je to opravdu různorodá, jelikož naše oddělení dodává převážně speciální řešení, jemuž předchází konzultace a návrh, který dělají zase jiní kolegové. Je tedy nezbytné  se všemi komunikovat a spolupracovat. Zpětná vazba je pak základním stavebním kamenem a spolupráce funguje skvěle. Za co jsem velmi rád, je to, že můžu pracovat flexibilně. O prázdninách jsem dostal dvakrát po dvou týdnech volna. Myslím si, že podmínky pro studenty jsou tu nadstandartní, například benefity, jako je zaměstnanecký tarif, mobil nebo možnosti studia v rámci T-Univerzity. Mimo to jsou pro nás přichystané různé další aktivity jako např. společná pařba všech T-traineeků.

 

Lucie Janíčková

Marketing je mou vášní už od prvního ročníku na vysoké škole a nyní jsem v T-čku dostala příležitost pracovat jako Tranee Markeťák. Mimo to ještě dokončuji poslední ročník magisterského studia na VŠE, obor podnikové ekonomiky a managementu.  

A jak to vlastně všechno začalo?

Hned ráno si poctivě kontroluji všechny své e-maily a zrovna TEN den přišel jeden „osudný“! Zaujala mě totiž nabídka přihlásit se do programu BigStep. Zrovna byl duben, psaní školních prací a zápočtů bylo v plném proudu, ale přesto jsem neváhala a zúčastnila se. Díky BigStepu jsem mohla strávit krásné dopoledne s marketingovým oddělením T-čka a musím říct, že mě tam celková atmosféra a energie doslova pohltila. Od té doby jsem prostě věděla, že chci pracovat jedině v T-Mobilu.

Hurááá!

Uplynuly téměř 3 měsíce od BigStepu a mě konečně přišel dlouho očekáváný e-mail z HR oddělení. Po splnění několika různých úkolů jsem byla pozvána do třetího výběrového kola. Pohovor byl velmi kamarádský a atmosféra byla zase skvělá - prostě taková, jakou jsem poznala na BigStepu.  A co byla teprve pecka, už pár hodin po pohovoru mi volali, že se těší na spolupráci.

Trainee?

Vzhledem k tomu, že jsem ještě studentkou, tak pro mě trainee pozice hrála jednoznačný prim. Díky polovičnímu úvazku mohu nejen v klidu dostudovat školu, ale zároveň mám šanci pracovat v kolektivu, ke kterému vzhlížím, dělat práci, která mě baví a naplňuje.

Ach ty těžké začátky!

Tak „těžké začátky“ u mě rozhodně neplatí -  jsem nadšená a všechno mě baví. Poznávám spoustu nových tváří. Díky stínování Romana se rychle seznamuji s jednotlivými projekty a po pár dnech dostávám i své vlastní, na kterých začínám pracovat.

Práce v T-čku

Má práce je velmi flexibilní. S Romanem společně plánujeme mé pracovní nasazení na další týdny. Byla jsem bez problému i dva týdny na dovolené a počítá se i s tím, že si budu muset vzít volno kvůli státnicím či jiným školním povinnostem. Lidé tu jsou opravdovými profíky a velmi si cením toho, že mě berou jako sobě rovného. Nepředávají mi práci, která se jim dělat nechce. Zkrátka mám na starosti své projekty a plně mi důvěřují. Velmi si tohoto přístupu vážím, a proto se snažím ze sebe vydat to nejlepší!

A co bude dál?

No… je toho hodně. Neustále mi v práci přibývají nové projekty. Zrovna teď řeším marketing development na našich prodejnách. Také se těším na první „traineekovské mecheche“, kde se konečně poznám i s ostatními. V říjnu se plánuji zúčastnit akce StartUp Weekend, na kterou jsem dostala volňásky a kde budeme společně s ostatními účastníky vymýšlet nová řešení na využívání digitálních nástrojů ve školství. Zároveň mě čekají ještě dvoje státnice a psaní diplomové práce. No nudit se rozhodně nebudu.

T-Mobile Campus

Zaujaly tě zážitky našich Traineeku a rád/a by ses do programu také přihlásil/a? Sleduj naši facebookovou stránku T-Mobile Campus. Své know-how si nenecháváme jen pro sebe, pořádáme workshopy, exkurze, konference a až budeme mít otevřené Trainee pozice, dozvíš se to jako první!