Mezinárodní vesmírná stanice je dostupná pro turisty. Když si pořádně zaplatíte, můžete mít luxusní pobyt na oběžné dráze | EkonTech.cz


Mezinárodní vesmírná stanice je dostupná pro turisty. Když si pořádně zaplatíte, můžete mít luxusní pobyt na oběžné dráze

Technik / vesmírná stanice
17. 6. 2019 - 15:44

Zatímco doposud se na ISS neboli Mezinárodní vesmírnou stanici mohli dostat jen pečlivě vybraní astronauti, kteří tam standardně pracovali celý den na různých vědeckých projektech, nyní se ISS otevírá celému světu a běžným smrtelníkům.

NASA oficiálně oznámila, že na ISS se bude moci dostat více méně kdokoli, kdo projde kontrolou a zaplatí příslušné poplatky. Může se přitom jednat o soukromý pobyt nebo i firemní použití, kdy například nějaký zástupce společnosti bude provádět marketingové aktivity. Ty však musí být jasně specifikované a musí být takového druhu, které nelze provádět jinde než v mikrogravitaci. Maximální délka pobytu na osobu je zároveň omezena na maximálně 30 dní.

Za jednu noc na ISS zaplatíte vysokých 35 tisíc dolarů, což je v přepočtu kolem 800 milionů korun za noc. To však ale není vše, protože v této ceně není zahrnutá samotná doprava tam a zpět, která bude určitě ještě mnohem dražší.

Lze očekávat, že mezi prvními poskytovateli pro relativně cenově dostupnou přepravu lidské posádky na ISS bude SpaceX od Elona Muska. Jeho rakety Crew Dragon pro lidskou posádku jsou ale stále ještě ve fázi testování a kdy přesně dojde k první letu s člověkem, zatím není známo.