Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo mapu firem a institucí z oblasti AI | EkonTech.cz


Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo mapu firem a institucí z oblasti AI

Technik / AI / robotika
20. 9. 2019 - 9:09

Umělá inteligence hýbe světem a stále větším počtem oborů. I když jsou k dispozici různé seznamy společností a institucí, které v nějaké formě umělou inteligenci využívají nebo s ní pracují (AngelList, Crunchbase), Ministerstvo průmyslu a obchodu se rozhodlo vytvořit interaktivní mapu přímo pro Česko.

Na stránkách aimapa.mpo.cz lze nalézt subjekty jak ze soukromého sektoru, tak i další instituce (univerzity, laboratoře), které jsou v nějaké formě spojené s umělou inteligencí. Je třeba podotknout, že mapa není zcela kompletní a některé subjekty zde mohou chybět, protože se budou ještě průběžně doplňovat.

Jak je ale vidět, v České republice se vytvořilo poměrně velké zázemí pro firmy a instituce vyvíjející různé formy umělé inteligence, které jsou i celosvětové známé a již dnes mají zahraniční přesah.

Vzhledem k tomu, že se umělá inteligence stává stále důležitější položkou všech odvětví společnosti, je to dobrá zpráva pro budoucí rozvoj českých společností a případných startupů, které zde mohou díky nabídce zkušených specializovaných inženýrů vznikat, uspět a případně zažít globální úspěch.

Mapa byla vytvořena ve spolupráci s agenturou Czechinvest, AI Svazu průmyslu a dopravy ČR a iniciativou AICZECHIA.