Možnost přiblížit se technologiím budoucnosti - Juraj Prstek a Jakub Hudec z Valeo | EkonTech.cz


Možnost přiblížit se technologiím budoucnosti - Juraj Prstek a Jakub Hudec z Valeo

Rozhovory / VALEO / rozhovory
3. 5. 2023 - 20:56

Společnost Valeo věří v potenciál mladých talentů a aktivně je podporuje při rozvoji jejich kariéry v automobilovém průmyslu. My jsme o možnostech pro absolventy a studenty mluvili s těmi nejpovolanějšími – Jurajem Prstkem a Jakubem Hudcem, kteří je ve Valeu mají na starosti. Mladá krev je zásadní pro rozvoj každé firmy. Ve Valeu to dobře ví a studentům i čerstvým absolventům nabízejí celou řadu příležitostí a benefitů.

Juraj Prstek a Jakub Hudec se starají o studenty ve společnosti Valeo.

Juraj vystudoval Slovenskou technickou univerzitu v Bratislavě a hned po škole zamířil ke svému západnímu sousedovi, do Česka. Patří mezi „mazáky” sedící v pražském R&D centru. S nadsázkou se někdy sám považuje za „zakládajícího člena”, tehdy mechanického designéra. V současné době působí na pozici manažera studentů a manažera digitalizace.

Kubova cesta nebyla tak přímočará. Z pražské VŠE zamířil do společnosti CzechInvest, kde prošel několika zajímavými pozicemi. Během této doby se projevil jeho eminentní zájem o inovace a start-upy a ten ho dovedl po necelých čtyřech letech do Středočeského inovačního centra. Valeo Kubu uvítalo před necelými dvěma lety. V současné době rozjíždí spoustu projektů se studenty. Stará se o jejich spokojenost, angažovanost a připravuje půdu pro jejich inovační myšlenky. Zodpovídá za vztahy se studenty a univerzitami.

Juraj Prstek: 

Jaký je pokles nebo nárůst počtu studentů, kteří mají zájem o stáže ve Valeu? 

Přesnou statistiku k dispozici nemáme, ale evidujeme rozhodně vyšší zájem a stoupající trend. Teď aktuálně zpracováváme přibližně 10 žádostí ročně.

Jak se za ta léta změnil přístup k nim, například s ohledem na platové podmínky, benefity či zázemí?

Rozhodně se zjednodušila interní pravidla pro práci se studenty, stejně tak se zvýšilo jejich ohodnocení. Celkově se snažíme studentům více věnovat. To znamená, že nabízíme mentory, školení, on-the-job training atd.

Jak rychle si čerství absolventi dokážou vydobýt čestné místo v týmech složených ze zkušených zaměstnanců?

To je silně individuální, většinou ale bod zlomu nastává v momentě, kdy nováček ukáže, že umí a chce. Přinese nějakou zajímavou myšlenku, která týmu pomůže.

Co považujete za největší lákadlo pro studenty či absolventy z dlouhodobého hlediska? A chystá se pro tyto nováčky nějaké zlepšování podmínek?

Zlepšování podmínek pro práci a pro naše lidi je nekonečný proces a u nás ve Valeu je pevně zakotvený, za to jsem moc rád. Já osobně považuji za největší lákadlo práci s velmi chytrými lidmi na super zajímavých věcech. Pak je tu i možnost osobního růstu a seberozvoje.

Jakub Hudec:

Co je R&D centrum a jaké možnosti nabízí studentům?

R&D je zkratkou slov research a development. V R&D centru se věnujeme jenom činnostem týkajícím se výzkumu a vývoje. Nic tedy v našem R&D centru přímo nevyrábíme. Podíleli jsme se například na vývoji prvního sériově vyráběného lidaru na světě. Dále se v Praze zabýváme tématem systémové validace, což je jedna z klíčových aktivit při vývoji autonomních vozidel. Je toho ovšem mnohem víc, za čím naše Valeo R&D centrum stojí. Studenty vítáme ovšem nejen v pražském R&D centru, ale i v jednotlivých závodech v ČR. Nabízíme brigády, stáže, témata pro diplomové práce, stipendia, exkurze a další věci. Máme třeba jeden tým, který je složený výhradně ze studentů a zabývá se vývojem platformy UFO sloužící pro testování systémů pro chytrá auta.

„Nezáleží na tom, jak dlouho jste po škole, ale na tom, co umíte.”

Dostanou se studenti na stáži k zajímavé práci u autonomních aut, nebo jen pozorují ostatní kolegy při práci?

Takhle u nás stáže neprobíhají. Pouhým pozorováním se toho podle mne člověk moc nenaučí a kolegům by takový student moc nepomohl. Studenti většinou zprvu nastupují na nějaký konkrétní úkol, a pokud jsou šikovní, postupně jim přibývají další a další úkoly, na kterých se toho sami hodně naučí a zároveň tím pomáhají kolegům.

Na co netradičního byste studenty, případně čerstvé absolventy nalákal?

Mě hodně baví, že mám možnost být nablízko technologiím a produktům, které se ve velkém začnou objevovat až v budoucnu. Když jsem nastoupil do společnosti Valeo, jeden z mých prvních silných dojmů byla fascinace kolegy, respektive to, s jakou vášní se věnují svým projektům. Co je ovšem podle mne dost netradiční, je i možnost opravdu dynamického růstu pro čerstvé absolventy, kdy nezáleží na tom, jak dlouho jste po škole, ale na tom, co umíte.