Na moře vyrážejí autonomní robotické hlídkové čluny | EkonTech.cz


Na moře vyrážejí autonomní robotické hlídkové čluny

Technik / robotické čluny
3. 8. 2019 - 17:08

Společně s lidskými námořníky se součástí námořnictva stávají i umělé inteligence, které řídí autonomní plavidla, ať už na hladině nebo pod mořem. BAE Systems vyvíjejí pevný nafukovací člun s autonomním řízení a navigací, a rovněž s dálkově ovládaným zbraňovým systémem ráže 12,7 mm, o jehož palbě rozhoduje lidský operátor.

Na moři i pod mořem se stále častěji objevují autonomní plavidla rozmanitého druhu. Nejnověji se k nim připojil i autonomní hlídkový člun, který vyvíjí společnost BAE Systems. Pevný nafukovací člun Pacific 950 by se měl uplatnit v protipirátských operacích, v ostraze hranic a pobřeží, průzkumu a v rozmanitých bezpečnostních misí na moři.

Nový autonomní člun může operovat samostatně až po dobu 10 dní nebo do vzdálenosti 556 kilometrů, přičemž může plout rychlostí 45 uzlů. Na palubě má zabudovaný stabilizovaný zbraňový systém ráže 12,7 mm. Zbraň člunu ale nefunguje autonomně. Je ovládaná lidským operátorem, aby o střelbě nerozhodoval stroj, ale člověk.

Britské Královské námořnictvo už několik let experimentuje se zapojováním více a více autonomních plavidel do flotil a plánování misí, a to jak v roli samostatných plavidel nebo i v rámci koordinovaných operací. Na veřejnosti se člun Pacific 950 poprvé představil během námořního cvičení Royal Navy v roce 2016 „Unmanned Warrior“ u pobřeží Skotska. BAE Systems nedávno ohlásili, že Pacific 950 úspěšně absolvoval sérii testů. V nich člun prokázal své schopnosti, včetně desetidenní autonomní plavby na moři.

Pacific 950 má k dispozici stabilizovanou kameru a termální zobrazovací systém, které může využít během misí. Data z kamer a senzorů může člun přenášet na základnu v reálném čase. Díky tomu mohou velitelé námořních operací získat detailní přehled o situaci, aniž by přitom ohrozili lidské námořníky.

Ofenzivní a defenzivní možnosti autonomního člunu zajišťuje člověkem dálkově ovládaný zbraňový systém. Stejně tak může lidský operátor v případě potřeby na dálku přebrat celé řízení člunu. Technologie autonomního člunu je rovněž navržená tak, že je možné relativně snadno celou tuto technologii nainstalovat i na jiné pevné nafukovací čluny, pokud je to nutné.

V příštích měsících čekají autonomní člun Pacific 950 další testy, které se soustředí na schopnost člunu spolupracovat s existujícími bojovými a komunikačními systémy. V průběhu letošního roku by se měl Pacific 950 objevit v Portugalsku, kde bude probíhat cvičení sil NATO pod názvem REPMUS.

Zdroj: BAE Systems