Na oběžné dráze budou za pár let desítky tisíc satelitů. Astronomové se začínají bát zhoršené kvality pozorování vesmíru | EkonTech.cz


Na oběžné dráze budou za pár let desítky tisíc satelitů. Astronomové se začínají bát zhoršené kvality pozorování vesmíru

Technik / Satelity na oběžné dráze
17. 6. 2019 - 15:39

V příštích letech se dočkáme takové velké revoluce naší civilizace, protože se začne na oběžnou dráhu dostávat obrovské množství menších satelitů, které budou poskytovat rychlý internet kdekoli na Zemi. Má to ale háček.

Astronomové, kteří provádí nejrůznější důležitá měření a objevy pomocí pozemních optických i rádiových dalekohledů, se totiž začínají obávat, že tak velké množství satelitů na oběžné dráze Země bude způsobovat spoustu šumu v měření a tím pádem znehodnocování různých druhů výzkumu.

Své satelity chystá SpaceX (Starlink), Facebook (Athena), Amazon (Kuiper), OneWeb, Iridium a dokonce i Samsung a další. Přitom jen třeba SpaceX plánuje dostat na nízkou oběžnou dráhu (LEO) kolem 12 tisíc satelitů do několika let. Pokud tedy sečteme i satelity dalších společností, bude se skutečně jednat o desítky tisíc nových satelitů, které na obloze dříve nebyly.

Satelity přitom mají například vysoce reflexní povrch, který odráží nejen světlo, ale i zmíněné rádiové vlny. Astronomové v rámci Mezinárodní astronomické unie tak chtějí, aby tato nová vlna velkého množství satelitů byla více regulována a byla podrobena obecnější obousměrné domluvě, která sníží rizika pro výzkum vesmíru.