Na šlapacích kárách k Balatonu | EkonTech.cz


Na šlapacích kárách k Balatonu

Z vejšky / ŠAVŠ / Cestování
9. 10. 2014 - 18:52

Zní to jako sebevražda, ale dvěma studentům ŠKODA AUTO Vysoké školy (ŠAVŠ) se to povedlo!

Celý nápad vznikl spontánně na Boleslavském Majálesu, kde byly šlapací káry k zapůjčení. Studentům ŠAVŠ Janu Míchalovi a Jakubovi Severovi se tak líbily, až si řekli, že o prázdninách pojedou na Balaton. Káry byly jen lehce upravené (zadní maják a podsedáky), od těch k zapůjčení se nijak víc nelišily.

Káry dosahují na rovince rychlosti zhruba 15kmh, z kopce prý i šedesát. Do kopce měli občas problémy – zvedala se přední náprava (vyřešili to tak, že si dopředu přidělali krosny). Kára má tři převody a hnané bylo jen jedno kolo (levé zadní), což taky někdy způsobovalo problémy při jízdě.

Na cestě k Balatonu kluci potkali Jaro Slávika a byli několikrát zastaveni policií, které se nelíbily bezpečnostní prvky, ale vždy to dobře dopadlo.

Kluci se prý celou dobu těšili, jak na Balatonu půjdou na nějakou párty, ale byli zklamáni, protože Balaton byl podle jejich slov úplně mrtvý. V celém campu fungovala jediná hospoda, kde byli jen oni a barmanka. Koupat se jim nechtělo, protože jeli několik dní v dešti. Tak přespali a ráno se vydali zpátky do Prahy.

Akce byla podpořena ředitelem ŠAVŠ, Ing. Janem Duškem, který daroval 7000 Kč na pokrytí výdajů při cestě. Kluci to okomentovali slovy: Děkujeme, pomůže nám to pokrýt naše obří účty za zmrzlinu a čokoládu v průběhu cesty.“

STATISTIKY:

Ujeli jsme 1158 Km (přes 27 maratonů) za 11,5 dne čisté jízdy. To znamená solidní tempo 100 km/den.

Po cestě jsme překonali převýšení 7168 m, což je jako bychom vyjeli 1,5 krát Mont Blanc od úrovně moře.

Dohromady jsme udělali cca 2 220 000 šlápnutí.

Na cestě jsme byli každý den v průměru přes 12 hodin, vstávali jsme většinou s východem slunce (6:00 - 6:30) a dojížděli za tmy, často po 20:00.

Odhadem jsme strávili v sedle čtyřkolek alespoň 120 - 130 hodin.

Za celou cestu jsme spali pouze 2x v posteli, jinak pod širákem (altánek u dětského hřiště, opuštěná celnice, les, valník u zelného pole, za plotem u vodárenského objektu).

3x nás zastavila policie.

Vypili jsme 6 litrů burčáku, 22 piv a snědli minimálně 12 tabulek čokolády. I přesto jsme zhubli oba dohromady 7kg za necelé 2 týdny.

Za celé Maďarsko jsme mluvili pouze s 1 člověkem, který uměl anglicky.