Nabízíme lidem možnost posouvat se i v mezinárodním měřítku - Eva Koubíková z Allianz | EkonTech.cz


Nabízíme lidem možnost posouvat se i v mezinárodním měřítku - Eva Koubíková z Allianz

Rozhovory / Allianz / rozhovory
28. 4. 2023 - 11:01

Hybridní způsob práce, spolupráce s vysokými školami nebo používání sociálních sítí – to všechno jsou způsoby, kterými pojišťovna Allianz oslovuje studenty a absolventy. A výsledky našeho hlasování potvrzují, že se jí to daří. Nejen o tom, v čem tkví síla pojišťovny, ale i o získání certifikátu Edge Assess a uchazečích o zaměstnání, jsme mluvili s Evou Koubíkovou, HR ředitelkou společnosti.

Co je podle vás hlavním důvodem, kvůli kterému k vám zaměstnanci přicházejí?

Na českém trhu působíme 30 let a Allianz jako taková už má za sebou více než 130letou historii. Je tedy logické, že kandidáti oceňují Allianz jako stabilního a důvěryhodného zaměstnavatele. Zároveň v nás vidí firmu, která díky této síle a stabilitě může rozvíjet zdravou a otevřenou firemní kulturu. Skutečnost, že jsme jako první společnost na českém trhu získali certifikát rovných příležitostí Edge Assess, potvrzuje, že to nejsou jenom slova, ale že se velmi zajímáme o to, jak se k sobě v Allianz chováme. Jako člen globální skupiny navíc můžeme nabídnout příležitost i lidem, kteří se chtějí posouvat se i v mezinárodním měřítku.  

Jak oslovujete studenty a mladé lidi?

Velmi důležitým místem, kde se s touto skupinou potenciálních zaměstnanců můžeme potkat, jsou samozřejmě pracovní veletrhy. Jejich přínos je hlavně v osobním kontaktu: zájemci se nás mohou na cokoliv zeptat, probrat, co je zajímá. Další příležitostí, kterou pravidelně využíváme, jsou sociální sítě. Také tam o sobě a o nabízených příležitostech dáváme vědět.

Dá se v pojišťovně pracovat na home office?

Určitě ano. Už na začátku pandemie Covid -19 jsme dokázali velmi rychle přesunout všechny naše zaměstnance i obchodní zástupce do online prostředí. Nový, hybridní způsob práce je pro nás velkým tématem. Nejde totiž jen o to zvládnout ho technicky, ale také organizačně a pochopitelně i tak, abychom současně dokázali udržet a dál rozvíjet firemní kulturu. Zároveň i tyto nové formy práce musejí mít jasná a srozumitelná pravidla. Aktuálně mohou naši zaměstnanci pracovat z domova dva dny v týdnu, rodiče po návratu z rodičovské dovolené mají možnost využívat 100% home office rok poté, co se vrátí zpět do práce. Máme také jeden den v měsíci vyhrazený jako den bez schůzek.

Spolupracujete nějak se středními nebo vysokými školami?

Velmi důležitá je pro nás spolupráce s univerzitami, klíčovou je zejména matematicko-fyzikální fakulta, jejímž jsme dlouhodobě partnerem. Uplatnění u nás ale samozřejmě nacházejí i absolventi dalších vysokých škol. Pro studenty může být zajímavé nejen případné setkání na pracovním veletrhu, ale třeba i to, že nabízíme různé stáže, otevíráme brigádnické pozice a jsme otevřeni i zkráceným úvazkům.

Změnili se nějak uchazeči za poslední roky?

Poměrně podstatně se změnila témata, o která se zajímají. Je to už zmiňovaný osobní a profesní růst, ale například také sladění osobního a pracovního života a vidíme také větší zájem o společenskou odpovědnost a udržitelnost. Všem těmto tématům se hodně věnujeme. Nabízíme našim zaměstnancům jak různé vzdělávací akce, workshopy, přednášky, ale také možnost aktivně se na řadě akcí podílet.

Kde vidíte firmu za 5 let?

Z pohledu ředitelky HR stále mezi Top zaměstnavateli. Optikou byznysu jsme na českém trhu číslo tři a jsme na to, čeho jsme dosáhli, velmi pyšní. Jsme hrdá trojka s ambicemi. Dosáhnout této pozice jsme mohli jen díky tomu, že máme skvělé zaměstnance a obchodní zástupce a totéž platí i pro naplňování ambicí – bez lidí, pro které je Allianz srdeční záležitost, by to nešlo.

„Bez lidí, pro které je Allianz srdeční záležitost, by to nešlo.”

-------------

Eva Koubíková

Se věnuje oblasti HR přes 20 let. Během své kariéry pracovala ve velkých mezinárodních korporacích, malých technologických a konzultačních firmách i jako konzultantka na volné noze. Od roku 2017 pracuje v Allianz pojišťovně, od roku 2018 na pozici HR ředitelky. Působí i jako mentorka a koučka pro manažerky a studentky.