U nás můžete být pět let po škole na špici - rozhovor s Lukášem Rambouskem z Albert Česká republika | EkonTech.cz


U nás můžete být pět let po škole na špici - rozhovor s Lukášem Rambouskem z Albert Česká republika

Rozhovory / rozhovor / top zaměstnavatelé
28. 5. 2024 - 14:32

Každá úspěšná firma musí neustále pracovat na digitalizaci, sledovat trendy a neusnout na vavřínech. Stejným receptem se řídí i společnost Albert, která patří mezi prvních pět TOP Zaměstnavatelů v oblasti Obchod & eCommerce. Jakým způsobem nabírají v Albertu nové talenty do IT oddělení a proč je letní stáž v Albertu skvělým odrazovým můstkem kariéry, nám popsal Lukáš Rambousek, Data & Analytics ředitel.

Řetězec Albert není jen o logistice a zboží, ale také o technickém oddělení a digitalizaci. Jak se digitalizace propisuje do vašich procesů?

Můžeme to rozdělit na dvě sekce: zákaznickou a zaměstnaneckou. Digitální svět se pochopitelně zapisuje do obou těchto kategorií. Ani jedna strana už nemusí řešit každý proces papírovou formou, spousta věcí už je jen v digitálu a samozřejmě se do něj postupně přesouvá stále větší množství procesů a systémů. Někdy jsou to drobnosti s velkým dopadem, jako například portál, kde se dozvíme všechno o našich mzdách a nemusíme pak distribuovat 17 000 papírů každý měsíc, jindy jde o větší počiny, jako je například aplikace Můj Albert nebo naše e-commerce. Jednak chceme být tzv. paperless, jednak se do digitálu přesouvá zkrátka všechno, protože je to ekologičtější a jednodušší.

 

Vraťme se k aplikaci Můj Albert. Tu si tvoříte sami?

Část práce na aplikaci odvádějí naši partneři, ale ta hlavní část, to srdce aplikace, bije tady u nás. Máme poměrně mladý tým, věkový průměr 27 let, takže jde často o lidi pár let po škole.

 

Je to výhoda, nebo handicap?

Ani jedno, záleží na konkrétních lidech. Pokud jde o technologie, doba jde tak rychle dopředu, že člověk pět let po škole může být na špici nebo těsně před koncem kariéry, jde o to, jestli na sobě pracuje, vzdělává se, sleduje vývoj. V týmech máme většinou mladé lidi doplněné seniornějšími kolegy, kteří je dokážou mentorovat.

 

A jakým způsobem nabíráte nováčky? Cílíte na ně, chodíte na veletrhy, používáte kariérní stránky?

Doba kariérních stránek a pasivního čekání je už delší dobu za námi. V dnešní době je potřeba využívat všech dostupných kanálů, pracovat s komunitou, využívat profesní a sociální sítě. Dobře funguje i networking: lidé, kteří u nás pracují, doporučí své přátele. Kolegové, kteří vyučují na vysokých školách, doporučí studenty. Na některých univerzitách děláme přednášky, já třeba chodím přednášet na svou alma mater, VŠE. To všechno jsou cesty, jak se dostat k mladým a nadějným lidem a ukázat jim, že nabízíme i jiné pozice než ty, které jsou na očích.

 

Je možné se na pozici v technickém oddělení vypracovat?

Jistě, každý je svého štěstí strůjce a cesta se vždycky najde. Nezáleží na výchozí pozici, na věku, na pohlaví, nezáleží na ničem než na schopnostech. Sám jsem taky produktem letní stáže v Albertu. Začínal jsem jinde a postupně si našel to, co mě baví a pro co mám vlohy.
-----------------------

LUKÁŠ RAMBOUSEK

Na střední škole studovat IT, na vysoké ekonomii. V pracovním životě propojil obojí: už téměř 10 let pomáhá Albertu sbírat a analyzovat data, poslední dva roky na pozici Data & Analytics ředitele.