NASA připravuje misi k Saturnovu měsíci Titan. Poprvé použije k průzkumu dron | EkonTech.cz


NASA připravuje misi k Saturnovu měsíci Titan. Poprvé použije k průzkumu dron

Technik / Saturn / Titan
2. 7. 2019 - 12:29

Tak trochu nečekaně jsme se dočkali od NASA oficiálního oznámení, že chystá vesmírnou misi k velmi zajímavému měsíci Titan, který se patří k planetě Saturn. Mise bude mít řadu úskalí a také budou vyzkoušené nové technologie.

Na Titanu jsou dle vědců podobné podmínky, které panovaly na Zemi v jejích počátcích. Právě kvůli tomu je zde velká naděje, že by se mohly najít důkazy života v nějaké rané podobě. Na Titanu není zrovna ideální počasí – atmosféra je velmi hustá a teploty jsou kolem -185 stupňů Celsia. Na druhou stranu je zde výhoda, že díky velikosti a složení je zde poměrně malá gravitace.

Právě proto chce NASA poprvé použít k prozkoumávání planety dron, který by měl v rámci dvouletého výzkumu konkrétních oblastí uletět celkově až 180 kilometrů.

https://www.youtube.com/watch?v=xn3-0a19sC8

Projekt s označením Dragonfly má zatím v plánu vypuštění rakety v roce 2026, která bude obsahovat i zmíněné vícerotorové zařízení pro průzkum. Let na Titan bude trvat přibližně 8 let, takže první data lze čekat nejdříve kolem roku 2034.

Dron bude mít hmotnost 450 kilogramů a bude fungovat na radioizotopový termoelektrický generátor, který by mu měl stabilně dodávat potřebných 70 W pro napájení.

Vědci si k přistání a prvotnímu průzkumu vybrali tmavou oblasti s označením Shangri-La, v rámci které plánují kratší 8km lety zahrnující snímkování i sběr a analýzu vzorků.