NASA vybrala 3D tištěné obydlí pro Mars v soutěži | EkonTech.cz


NASA vybrala 3D tištěné obydlí pro Mars v soutěži

Technik / 3D tisk / vesmír
16. 5. 2019 - 16:10

Soutěže 3D-Printed Habitat Challenge se zúčastnilo celkem 60 týmů. Vítězná společnost AI. SpaceFactory si odnesla prémii 700 tisíc dolarů za vertikálně uspořádaný design MARSHA. V budoucnu by podobná obydlí mohla vyrůst na Marsu i na jiných světech Sluneční soustavy.

Lidé se zvolna chystají na Mars. Až tam dorazí, tak budou potřebovat nějaké domy, aby měli kde bydlet, ať už dočasně anebo trvale. Americká agentura NASA s tím počítá a nedávno vybrala vítěze pozoruhodné soutěže o nejlepší projekt 3D tištěného obydlí pro Rudou planetu.

Po 30 hodinách 3D tisku obydlí během čtyřdenního finále soutěže 3D-Printed Habitat Challenge určili NASA a její partner v této soutěži, Bradley University v Peorii, stát Illinois, jako vítěze tým neworské společnosti „AI. SpaceFactory“. Vítězové obdrželi šek na 700 tisíc dolarů, čili něco přes 16 milionů Kč. Na druhé příčce se umístil tým Pensylvánské státní univerzity, který získal 200 tisíc dolarů.

Finále soutěže proběhlo ve dnech 1. až 4. května 2019, v prostoru centra společnosti Caterpillar Edwards Demonstration & Learning Center, ve státě Illinois. Finále se zúčastnily dva zmíněné týmy. Jejich úkolem bylo pomocí stavební 3D tiskárny zhotovit zmenšené modely jejich designu obydlí pro Mars, které odpovídaly jedné třetině skutečné velikosti obydlí. Použít k tomu mohli recyklovaný materiál, a také materiál, který by mohli nalézt na jiných světech Sluneční soustavy, jako je právě Mars nebo třeba Měsíc.

Oba dva týmy při konstrukci svých obydlí využily robotické konstrukční postupy, které vyžadují jen minimální zásahy lidské obsluhy. Podobné technologie by se mohly uplatnit při reálných stavbách na jiných světech, kde bude jistě vítaná vysoká míra automatizace celého procesu. Stavbu obydlí během finále sledovala porota. Vybudované modely obydlí byly následně v rámci soutěže podrobeny několika testům, v nichž porota hodnotila kvalitu materiálu staveb, jejich těsnost, pevnost i odolnost.

Soutěž 3D-Printed Habitat Challenge začala již v roce 2015. Skládala se celkem ze tří fází – soutěže o design, soutěže o strukturu stavby a konečně finální soutěže dvou týmů ve stavbě modelu obydlí. Takové uspořádání soutěže umožnilo účast více týmů s různou předešlou zkušeností, a také umožnilo expertům NASA získat více poznatků o technologiích stavebního 3D tisku a o jejich aplikaci v dobývání vesmíru, což bylo jedním z hlavních cílů této soutěže. Do klání 3D-Printed Habitat Challenge vstoupilo více než 60 týmů, mezi něž NASA rozdělila celkem před 2 miliony dolarů odměn.

Vítězný design společnosti AI. SpaceFactory nese název MARSHA. Obydlí je postaveno z kompozitu tvořeného biopolymerem a bazaltem. Jeho mírně zvonovitý vertikální tvar představuje radikální posun oproti dřívějším návrhům obydlí pro Rudou planetu. Doposud to bývaly spíše nízké kupole anebo stavby umístěné v zemi či pod zemí. Obydlí MARSHA je podle představitelů soutěže lehké a zároveň pevné, podobně jako třeba letadlo. To by pro takové stavby mělo být velmi důležité.

Zdroj: NASA