Nejlepší ekonomické fakulty jsou na VŠE | EkonTech.cz


Nejlepší ekonomické fakulty jsou na VŠE

Z vejšky / České vysoké školství / www.FakultaRoku.cz
30. 3. 2013 - 11:56

Fakulty Vysoké školy ekonomické kompletně obsadily stupně vítězů soutěže FAKULTA ROKU v oboru ekonomie.

 Neuvěřitelný skok na výborné třetí místo si v tomto druhém ročníku soutěže zasloužila Fakulta mezinárodních vztahů (FMV), skvělé umístění v podobě druhého místa obhájila Národohospodářská fakulta (NF) a na prvním místě se umístila Fakulta financí a účetnictví (FFU), která si polepšila oproti minulému ročníku o 8 příček. Děkanů těchto fakult jsme se zeptali na několik otázek. Za FFÚ odpovídal doc. Ing. Petr Dvořák, Ph.D., za NF doc. Ing. Miroslav Ševčík, CSc., a za FMV doc. Ing. Štěpán Müller, CSc. 

Co říkáte na tak vynikající umístění Vaší fakulty v soutěži?

FFÚ: Velmi mě to potěšilo z toho důvodu, že to je hodnocení ze strany studentů. Myslím si, že studenti jsou ti, kteří skutečně znají školu důkladně, zevnitř. Hlavně znají úroveň přednášek a kantorů, protože oni jediní si tím projdou.

NF: Jsem rád, že jsme navázali na naše umístění v loňském roce a doufám, že to studenti ocení a uvědomí si, že každý úspěch fakulty v takové soutěži může přispět k tomu, aby se lépe umístili po absolvování fakulty na pracovním trhu.

FMV: Neskromně bych měl říct, že mě to nepřekvapuje (smích - pozn. redakce). Svědčí to o tom, že si studenti začínají vážit své fakulty. Já si myslím, že FMV je velmi dobrou fakultou s vynikající tradicí. Faktem je, že v poslední době, možná i díky tomu, že se nabíraly tak obrovské počty studentů, se ne vždycky dbalo na tu nejvyšší kvalitu. Ale snažíme se tento trend otočit a vrátit fakultu na výsluní.

Ceníte si více umístění v soutěži, jako je tato, ve které fakultu hodnotí sami studenti, nebo má pro Vás větší význam žebříček založený na statistických údajích?

FFÚ: Mám obavu, že u žebříčku založeném pouze na statistických údajích mohou být výsledky zprostředkované a věrohodnost je pak problematická. Najít správná kritéria a správně je vyhodnotit je totiž velmi těžké.

NF: Myslím, že obě tato hodnocení jsou velmi důležitá.

FMV: Dobré umístění potěší pokaždé a určitě dodá chuť do práce. Na druhou stranu je třeba tyto žebříčky nepřeceňovat. Ale radost určitě mám a jsem rád, že to je výsledkem hlasování studentů.

Co je podle Vás to, co dělá Vaši fakultu jednou z nejlepších ekonomických fakult v České republice?

FMV: Jednak si myslím, že to je tradice, na kterou lze navazovat. Jednak, že tu vždy bývali vynikající učitelé a ti nejlepší studenti. Zázemí školy je také velmi dobré.

FFÚ: Z mého pohledu jsou to atraktivní obory, které jsou velmi dobrým základem pro získání výborného přehledu v dané oblasti.

Jaký je zájem o poměrně nový placený obor Economics na NF?

NF: Byli jsme překvapeni. Měli jsme strach, že budeme mít problémy alespoň s uhrazením nákladů na vznik oboru, ale už v prvním ročníku máme kolem 25 studentů a předpokládáme, že i příští rok se nám podaří obor otevřít. A protože jsme začali teprve v loňském roce, tak si myslíme, že to je poměrně velký úspěch.

Kompletní výsledky soutěže fakulta roku 2012/2013 naleznete na www.FakultaRoku.cz.