Největší evropská vědecká soutěž pro mladé talenty v Praze | EkonTech.cz


Největší evropská vědecká soutěž pro mladé talenty v Praze

Technik / věda
14. 7. 2013 - 16:49

Akademie věd ČR hostí tento rok 25.ročník mezinárodní vědecké soutěže European Union Contest for Young Scientists - EUCYS.

EUCYS pro přírodní, technické a humanitní vědy

Mladí vědci z celé Evropy i jiných mimoevropských zemí odprezentují své zajímavé projekty z oblastí přírodních, technických a humanitních věd.

Letošním hostitelem je Česká republika

Celoevropská soutěž je prestižní událostí mezinárodního významu. Každoročně ji hostí jiný členský stát Evropské unie. Česká republika má letos čest být hostitelem jubilejního 25. ročníku. Soutěže se účastní studenti ve věku 14 – 21 let z Evropy i z mnoha mimoevropských zemí.

Zajímavé odměny

Vítězové národních vědeckých soutěží přijedou do Prahy, aby se zde utkali o prestižní ceny finančního charakteru, ale i stáže v mezinárodních výzkumných organizacích nebo účast na předávání Nobelovy ceny. Studenty čeká nejen soutěžní klání, ale také zábavný doprovodný program nabitý hrami, interaktivními exponáty, technologickými zajímavostmi a vědeckými pokusy.

Nabitý program

Soutěž odstartuje Zahajovací ceremoniál a světelná show na Křižíkově fontáně. Slavnostní předávání cen vítězům jednotlivých kategorií se uskuteční v historických prostorách Betlémské kaple, provázet jím bude moderátor Marek Eben. Soutěžící se rozloučí s Prahou působivou laserovou podívanou na závěrečném večírku v klubu SaSaZu.

Spolupráce s Ministerstvem školství

Spolupořadatelem soutěže EUCYS 2013 je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Této mimořádné události poskytl záštitu prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Senátu ČR Milan Štech, místopředsedkyně Senátu ČR Alena Gajdůšková a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Slavnostních ceremoniálů, konaných v průběhu akce, se zúčastní významní představitelé kulturního, vědeckého i politického života v České republice

V září v Holešovicích

Mezinárodní přehlídka mladých vědeckých talentů proběhne ve dnech 20. – 25. září 2013 v areálu Výstaviště Praha – Holešovice. Tak neváhejte a přijďte soutěžící podpořit, zajímavý program k tomu přímo vybízí.

Více na: www.eucys2013.cz