Neviditelná věž Tower Infinity | EkonTech.cz


Neviditelná věž Tower Infinity

Technik / architektura
29. 9. 2013 - 23:05

Tower Infinity bude dosahovat 450 metrů a bude vybudována v Soulu. Dozvíte se, co je za důvodem neviditelného opláštění budovy, jaké architektonické studio je autorem i jak bude budova využita.

Opláštění budovy

Neviditelná budova zní jako ze sci-fi. Realizace je ale poměrně jednoduchá. Neviditelnost budovy zajistí optické kamery, které budou na plášť Tower Infinity promítat snímky z prostoru. Opláštění budovy je pokryto LED technologií, snímky tak budou skutečně dotvářet reálný obraz pozadí. Jednoduše řečeno, na budově bude promítáno to, co je reálně za ní.

Autorem americké studio GDS Architects

Autorem návrhu je americké studio GDS Architects, výstavbu Tower Infinity bude zajišťovat státní jihokorejská developerská společnost Korea Land & Housing Corporation. Po dokončení stavby ale práce na Tower Infinity neskončí.

Variabilita zobrazení povrchu na budově

K zajištění neviditelnosti bude potřeba obsluhy, která bude moci zobrazení na povrchu věže variabilně měnit. Záměrem je, aby budova nezevšednila. Samozřejmě bude možné měnit promítané video například pro využití reklamy či vysílání nějaké velké kulturní či sportovní události, případně promítat pouze na některé z částí budovy.

Šestá nejvyšší věž světa

I když výška budovy není tou nejzajímavější vlastností budovy, díky 450 metrům bude šestou nejvyšší věží na světě. S ohledem na to, že nebylo v rámci návrhu stěžejním záměrem dosažení nějakého rekordu je výsledek chvályhodný.

Využití a stavba

Budova je určena zejména pro zábavu, neměl by chybět kinosál, vyhlídková patra, lunapark, bazén či restaurace. Stavba je prozatím pouze na papíru. Aktuálně je výstavba schválena jihokorejskou vládou. Termín dokončení Tower Infinity prozatím není k dispozici.

Rozhovor s technický ředitelem společnosti HDT impex s.r.o., Karlem Weiserem:

Jak vnímáte projekt Tower Infinity?

Z postupných informací se dá usuzovat, že se celá budova bude chovat jako obrazovka. Na této obrazovce je po té možno zobrazit cokoliv, od videí přes obrázky až po jednoduchý text. Neznám přesnou vzdálenost od letiště, ale zdá se mi zvláštní budovat v jeho okolí tuto věž.

Dá se určit o jakou konkrétní  technologii se jedná?

Na menší projekty se používají tzv. průhledové LED obrazovky. U tohoto projektu bude zřejmě použita integrace jednotlivých LED diod přímo do prvků opláštění budovy. Z designového a funkčního hlediska se jedná o nejschůdnější cestu. Při dobrém naprojektování nemusí být tato instalace složitá. Rozestup jednotlivých diod bude několik centimetrů možná i decimetrů. Tyto jednotlivé diody musí být signálově propojeny s řídícím centrem (může být například PC nebo videoprocesor aj.), které bude vytvářet obraz na celé ploše budovy. 

Pracoval jste na podobném projektu?

Ano, zakázek bylo několik. Obecně lze říci, že lze zajistit osvícení budovy, na které je možné zobrazit motivy na základě mnoha rozmanitých požadavků. Jednotlivé nastavení motivů lze provést na základě aktuálních podnětů z okolí budovy. Je možné analyzovat ruchy a zvuky v blízkosti budovy a tyto převést do vizuální podoby. V návaznosti na roční období lze například pomocí uměleckého ztvárnění subjektivně umocnit atmosféru daného období.  Případně je možné se zaměřit na významná období v kalendářním roce (Vánoce, Velikonoce atd.) a tyto aplikovat ve vizuální formě a umocnit dojem právě probíhajících událostí.