Nositelná větrná farma vyrábí elektřinu za chůze | EkonTech.cz


Nositelná větrná farma vyrábí elektřinu za chůze

Technik / elektrická energie
23. 12. 2020 - 7:00

Nový větrný generátor využívá triboelektrický jev. Díky tření plastových proužků vyrábí dost elektřiny na to, aby mohl napájet teplotní senzory nebo třeba soustavu LED světel. Zařízení je možné nosit na těle a k jeho provozu stačí, když se člověk projde. Do budoucna by soustavy takových generátorů mohly konkurovat tradičním větrným turbínám.

Vítr představuje energii, která je skoro zadarmo. Jen mít technologii, která dokáže takovou energii využít. Vítr „sklízejí“ větrné farmy nebo jednotlivé, ale obvykle mohutné větrné turbíny. Vítr ale mohou využít i malá zařízení, která by mohla dodávat elektřinu pro nositelná zařízení.

Badatelé Čínské akademie věd postavili nový typ nositelného generátoru elektřiny, který vyrábí elektřinu během chůze nebo i jiných pohybů. Nové zařízení je levné a zároveň natolik výkonné, že může pohánět malé senzory či LEDky.

Zmíněný generátor je sice větrný, ale neobsahuje klasickou turbínu. Namísto toho v něm funguje triboelektrický jev, související s třením materiálů o sebe, který je mimo jiné zodpovědný i za vznik statické elektřiny. Klíčovou součástí tohoto triboelektrického nanogenerátoru jsou dva proužky plastu v trubici. Když touto trubicí proudí vzduch, tak se plastové proužky hýbou a narážejí do sebe. Tím vzniká elektrická energie. 

Ya Yang z čínského Beijing Institute of Nanoenergy and Nanosystems a její kolegové uvádějí, že jejich nositelný generátor funguje i při rychlosti větru 5,8 kilometru za hodinu. Testy potvrdily, že zařízení dodává elektřinu, když ho má někdo připevněné na paži a jde normální chůzí. Nejlepší výkony generátor podává při rychlostech větru mezi 14,3 a 28,8 kilometry za hodinu, takže by se mohl dobře uplatnit například při jízdě na kole. 

Podle badatelů jejich triboelektrický větrný generátor přeměňuje energii větru s účinností 3,23 procent. Větrné elektrárny to dovedou mnohem lépe, ale zase se nevejdou do kapsy. Optimalizovaná verze nového generátoru dodává napětí 175 V, proud 43 μA a výkon 2,5 mW. Může zajistit energii například pro senzory k měření teploty anebo pro soustavu 100 LEDek. 

Čínský tým hodlá svoji technologii nadále rozvíjet. Mohla by z ní vzniknout rozmanitá malá nositelná zařízení. Také chtějí zvětšovat její rozsah, aby dodávala více elektřiny. Doufají, že se dostanou až na výkon 1000 wattů, čímž by se jejich generátory staly konkurenty dnešních větrných turbín. Zároveň by taková zařízení bylo možné umístit i na místa, která jsou pro klasické větrné turbíny nedostupné, včetně střech budou nebo vrcholků hor.

Zdroj: Science Daily