Nové support centrum v Brně nabízí pomoc studentům, kteří mají problém s matematikou | EkonTech.cz


Nové support centrum v Brně nabízí pomoc studentům, kteří mají problém s matematikou

Z vejšky / matematika / statistika
9. 3. 2016 - 18:43

Brno má nové support centrum. Pomůže převážně studentům technických a ekonomických oborů, kteří mají problém s matematikou a statistikou. Dlouhodobá vize je, aby se takovýchto center otevřelo po republice co nejvíce.

V úterý 8. března proběhlo oficiální otevření Centra pro podporu matematiky a statistiky, které zajišťuje Katedra aplikované matematiky a informatiky Ekonomicko-správní fakulty (ESF) Masarykovy univerzity. Centrum bylo otevřeno za podpory Norských fondů a založila ho Maria Králová, která na ESF přednáší statistiku. Ta říká: Důvodů, proč support centrum vzniká, je hodně. Nicméně ten, co mě trápil dlouhodobě nejvíc, je, že vidím nějaké hendikepy, které si studenti nesou ze střední nebo základní školy. Tyto hendikepy studenty blokují, aby se rozvinuli v oblastech, na které mají předpoklady. Nejenom v podobě abstraktního myšlení, ale i jako technický nástroj, který řeší praktické problémy v různých oblastech studijních specializací. Mnoho studentů má předpoklady, ale nemá ty  skills ze střední a základní školy a kvůli tomu ani sebedůvěru. To je velká škoda.

Centrum bude sloužit studentům nejenom s doučením znalostí z nižších stupňů vzdělání, ale i jako pomocník při pochopení učiva vysokých škol. Také sem mohou chodit konzultovat svoje bakalářské a diplomové práce. Otevírací doba by měla být každý všední den. Celá atmosféra centra bude probíhat v přátelském duchu. „Centrum by nefungovalo a studenti by se tam necítili dobře a nechodili by tam rádi a s důvěrou, kdyby tam nebyli lidé, s kterými se budou cítit příjemně a uvolněně. Garantuji, že ať tam bude jakýkoliv tutor, půjde vždy o otevřené a příjemné osobnosti ochotné ve svém volném čase, možná z intelektuální zvědavosti, možná z jiných motivací, věnovat studentům čas, aby jim pomohli se statistikou, s matematikou i s dalšími souvislostmi,“ říká Maria Králová.

Centrum neslouží jenom studentům Ekonomicko-správní fakulty. Může ho navštívit jakýkoliv student Masarykovy univerzity či klidně i jiné vysoké školy, například Vysokého učení technického. A to není vše. Celý projekt by se nakonec mohl rozšířit i do dalších měst. Moje dlouhodobá vize je, aby to nebyl ojedinělý projekt jenom pro brněnské studenty. Pokud bude vše dobře fungovat, byla bych moc ráda, kdyby se nápad rozšířil po celé České republice. Jde sice o první support centrum v Česku, ale ideově to není nová věc. V některých zemích, jako je třeba Velká Británie, taková centra fungují už přes 20 let,dodává Králová. Například ve Zlíně už o takovém centru uvažují. 

Veškeré informace o tomto prvním support centru v Česku naleznete na stránkách mathstat.econ.muni.cz, kde budou časem přibývat i výukové materiály. Facebookové stránky naleznete zde: www.facebook.com/supportcentre. Centrum se můžete navštívit na adrese Vinařská 5 v budově menzy, která se nachází kousek za Ekonomicko-správní fakultou.