Nový typ umělé pokožky – poslouží pacientům i robotům | EkonTech.cz


Nový typ umělé pokožky – poslouží pacientům i robotům

Technik
6. 3. 2018 - 17:55

Vědci z Coloradské univerzity představili nový typ syntetického materiálu, kterým plánují nahradit lidskou kůži. Pacientům po transplantaci navrací hmat, vědci ji však plánují aplikovat i při výrobě robotů lidského vzhledu.

Elektronickou kůži vědci vyvinuli ze speciální směsi polymerů, zpevňuje ji vrstva tvořená nanočásticemi stříbra propojená silnými kovalentními vazbami. Po přidání několika sloučenin je schopna regenerace, která vede k úplnému zahojení. E-kůže, jak svůj vynález sami vědci nazvali, díky stříbru za běžných podmínek vyniká odolností vůči teplotním výkyvům i působení chemických reakcí.

Teplota i tlak

Kromě navrácení citlivosti umožní nový objev pacientům pocítit i aktuální teplotu, tlak a vlhkost vzduchu, senzory však prý dokážou zaznamenat i sílu proudění okolního vzduchu. Vedoucí vědeckého týmu prestižní univerzity Jianliang Xiao zmínil také použití kůže při sestavování robotů: „V případě robota v podobě lidské chůvy by bylo možné pokrýt e-kůží prsty robota, aby vnímal polohu dítěte.“ Nový druh syntetické pokožky se snadno přizpůsobí zakřiveným povrchům, na něž se nanese pomocí relativně nízké teploty a tlaku. Jednotlivé části těla jsou tak ušetřeny od nadměrného namáhání.

Snadná recyklace

Američtí vědci také upozornili na možnost její snadné recyklace při pokojové teplotě. „Vzhledem k milionům tun elektronického odpadu, který se každým rokem vyprodukuje na celém světě, má recyklovatelnost e-kůže ekonomický i ekologický smysl,“ vysvětlují američtí vědci. K recyklaci stačí namočit pokožku do speciálního roztoku, čímž se polymery postupně rozloží na jednodušší sloučeniny rozpustné v etanolu. Nanočástice stříbra poté klesnou na dno recyklační nádoby.

 

Foto: Adobe Stock