Nový ženský rekord v pobytu ve vesmíru. | EkonTech.cz


Nový ženský rekord v pobytu ve vesmíru.

Vědec / ISS / NASA
24. 2. 2020 - 11:02

Dlouhé pobyty ve vesmíru byly doposud doménou především mužských astronautů, ale i ženské protějšky už začínají vytvářet nové rekordy v celkové délce v pobytu ve vesmíru.

O nový čistě ženský rekord se postarala astronautka NASA – Christina Koch, která překonala dosavadní rekord kolegyně Peggy Whitson v podobě 289 dní o řádný kus. Na ISS totiž strávila celkem 328 dní, tedy přibližně 11 měsíců. 
 
Christina Koch během pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici uskutečnila celkem šest výstupů do vesmírného prostoru, přičemž se zároveň účastnila vůbec prvního čistě ženského výstupu, kde jí asistovala kolegyně Jessica Meir. 
 
Rekordmanka už je s dalšími kolegy zpátky na Zemi díky modulu Sojuz, přičemž dle vyjádření se nejvíce těší na přírodu, vodu a pláž. I přes to jí ale bude chybět volnost pohybu na všechny strany díky mikrogravitaci na ISS. 
 
Je ale třeba připomenout, že zero-g alias mikrogravitace je obecný pojem, který neznamená nízkou gravitaci. Ve výšce 400 km nad mořem, kde se na nízké oběžné dráze (LEO) nachází ISS, je přibližně stejná gravitace jako přímo na povrchu Země. Stanice, pasažéři a všechny objekty tak pouze reagují na řízený volný pád, který připomíná stav jako s minimální gravitací. 
 
Rekord nejdelšího pobytu ve vesmíru drží ruský astronaut Gennady Padalka, který na stanici strávil neuvěřitelných 878 dní.
 

Foto: NASA