Od aut k malým jaderným reaktorům. Rolls-Royce jich v Británii plánuje postavit až patnáct | EkonTech.cz


Od aut k malým jaderným reaktorům. Rolls-Royce jich v Británii plánuje postavit až patnáct

Technik / Rolls-Royce / modulární reaktor
26. 3. 2020 - 0:27

Firma Rolls-Royce oznámila svůj záměr postavit na území Velké Británie malé modulární reaktory. Levné a moderní zdroje energie by ve Walesu nebo v západní Anglii mohly stát už do roku 2029.

Malé modulární reaktory by v budoucnu měly nahradit klasické jaderné elektrárny velkých rozměrů. Přestože může být větší množství reaktorů náročnější na obsluhu, díky jejich hromadné výrobě se značně ušetří na nákladech na výstavbu samotných menších elektráren. Nižší ekonomická náročnost navíc umožní pořízení reaktoru i menším či méně rozvinutým zemím. Do jejich vývoje se pustily firmy z USA, z Číny nebo Francie, moderní typ reaktoru chlazený tavenou solí si patentovalo také Centrum jaderného výzkumu v pražské Řeži.

Zkušenosti k nezaplacení

Ve výrobě jaderných reaktorů přitom britská firma nováčkem není. V minulosti projektovala zdroje energie pro jaderné ponorky, záměr budovat také civilní reaktory se tak zdá být logický. V budoucnu by elektřina z malých lokálních jaderných zdrojů mohla doplnit zejména nestabilně vyráběnou energii z větrných elektráren, jejich výstavba se tak plánuje na více lokalitách. Reaktory by měly mít životnost až 60 let, podle společnosti by měl elektrický výkon dosáhnout nejvýše 440 MW, což představuje asi polovinu oproti dnes vyráběným velkým reaktorům. Výhodou bude také jejich snadná doprava – délka 16 metrů a průměr 4 metrů umožňuje jejich transport na přívěsu kamionu.

Pět a půl Wembley

Výstavba reaktoru do doby, než začne produkovat elektřinu, potrvá 5 let. I přesto se s větším zapojení sítě malých reaktorů počítá až ve 30. a 40. letech tohoto století. Oproti běžným jaderným elektrárnám má okolí reaktoru zabírat desetinu plochy, ochranné okolí elektrárny má mít rozlohu o velikosti asi 5,5 hracích ploch londýnského stadionu Wembley. Jeden blok jaderné elektrárny má vyjít do dvou miliard liber. „Podstatou levné výstavby reaktorů je vyrábění kompaktních dílů použitím pokročilých svářecích metod a robotických zařízení, které jsou pak dopravovány na místo a zde smontovány dohromady,“ vysvětlil pro BBC technologický ředitel firmy Paul Stein.

S jádrem i do budoucna

Velká Británie na rozdíl od Německa nebo Japonska, které se zavázaly, po jaderné havárii způsobené zemětřesením ve Fukušimě, své jaderné zdroje odstavit, počítá s výrobou nukleární energie dál. Nové zdroje jí mají pomoci snížit emise oxidu uhličitého tak, aby se země do roku 2050 stala klimaticky neutrální a nepřispívala tak ke globální změně klimatu. V současnosti je ve výstavbě také nový blok jaderné elektrárny Hinkley Point na pobřeží Bristolského zálivu, na financování stavby se podílí také britská vláda. Skotsko se nicméně k jadernému programu království staví oproti ostatním částem země rezervovaně a na jeho území žádná nová elektrárna na základě strategie lokální vlády z roku 2017 nevyroste. Na území monarchie v současnosti produkuje elektřinu osm jaderných elektráren pokrývajících 19 % britské spotřeby.