Origami robotická ruka je jako něžná a silná květina | EkonTech.cz


Origami robotická ruka je jako něžná a silná květina

Technik / robotická ruka / origami
20. 3. 2019 - 15:08

Inženýři MIT a Harvardu vyrobili novou robotickou ruku, která využívá vakuum a dovede manipulovat s velmi rozmanitými objekty. Je velmi měkká a zároveň velmi silná, což u robotických končetin doposud nešlo dohromady. Poradí si s nářadím, hroznovým vínem, jablkem i vajíčkem.

Dnešní roboti jsou už velmi inteligentní a schopní. Přesto ale některé věci zůstávají na samotné hranici jejich možností. Platí to i pro jemné uchopování měkkých či křehkých předmětů. Ruce strojů jsou obvykle pevné a tvrdé, což je sice v řadě případů výhodou, neplatí to ale vždy.

V posledních letech vědci a inženýři staví roboty, kteří jsou vybaveni prsty z měkkých a ohebných materiálů, jako je třeba guma, plasty nebo kupříkladu hydrogel. Díky měkkým prstům mohou takoví roboti otrhávat bobule vína z hroznů nebo třeba přemísťovat prázdné skleničky. Měkké robotické prsty se ale příliš nehodí k manipulaci s většími nebo těžšími předměty.

Tým amerických odborníků z MIT a Harvardu proto nedávno vyvinul novou robotickou ruku, která je zároveň měkká i silná. Tvoří ji struktura, která se skládá podobně jako origami „magická koule“. Tato struktura dává robotické ruce Magic Ball vzezření květu nebo poupěte. Když taková robotická ruka chce něco uchopit, tak se příliš nepodobá lidské ruce, ale spíše rozvíjející se květ nebo pro méně romantické povahy třeba útok masožravé rostliny.

Nová květinová robotická ruka sice na první pohled vypadá velmi křehce, zdání ale v tomto případě klame. Tahle ruka uzvedne objekty, jejichž váha až stonásobně převyšuje hmotnost samotné robotické ruky. Podle svých tvůrců je robotická ruka Magic Ball velmi univerzální. Může manipulovat s plechovkami, nářadím, skleničkami, drony nebo třeba kusem brokolice, aniž by cokoliv z toho při manipulaci poškodila.

Pdoívejte se jak funguje na video.

Jedna z tvůrkyň robotické ruky, Daniela Rus z MIT, si představuje, že by podobné robotické končetiny například mohly balit zboží v supermarketu. Dosavadní technologie robotického balení zvládaly manipulaci jen s objekty velmi omezené velikosti a tvaru. Robotická ruka Magic Ball dokáže uchopit a podle potřeby umístit velmi různé objekty, od sklenic na víno, přes brokolici nebo hroznové víno, až po notoricky problematická vajíčka.

Autoři robotické ruky si pochvalují, že jejich konstrukce je velmi jednoduchá. Při stavbě této ruky využili 3D tisk, technologie měkké robotiky, a také vakuum, které hraje klíčovou roli v pohybech ruky a samotném uchopování. Díky jednoduché konstrukci bude možné podobné ruky vyrábět snadno, rychle, levně, a hlavně ve velkém.