Pátý ročník studentské soutěže kreativity Winston Econ Art má své vítěze | EkonTech.cz


Pátý ročník studentské soutěže kreativity Winston Econ Art má své vítěze

Z vejšky
14. 3. 2013 - 9:41

Grafická a multimediální laboratoř Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze vyhlásila ve čtvrtek 7. března 2013 na slavnostním galavečeru výherce studentské soutěže kreativity Winston Econ Art. Soutěžilo se v 8 kategoriích rozdělených do tří oblastí – fotografie, filmu a grafiky. Dohromady zaslali studenti středních škol, vysokých škol a univerzit třetího věku více než 600 soutěžních prací. Výherci již pátého ročníku soutěže převzali hodnotné ceny na slavnostním vyhlášení ve Vencovského aule z rukou partnerů a známých osobností fotografie a grafiky.

wea

Jsme skutečně nadšeni výsledky pátého ročníku soutěže. Studenti neuměleckých škol znovu dokázali, že záliba ve fotografii, grafice a filmu není pouze záležitostí škol uměleckých a zaslali nám mnoho vskutku inovativních a originálních prací. Winston Econ Art se především snaží motivovat a podporovat kreativitu u studentů, kterým se na školách méně umělecky zaměřených nedostává dostatečného prostoru pro tvorbu,“ uvedl za organizátory soutěže Winston Econ Art Ing. Zdeněk Vondra a dodal: „Práce, které se dostaly do užšího výběru, je možné si prohlédnout na facebookových stránkách soutěže Winston Econ Art. Je zde uveřejněn i fotografický a video záznam celého galavečera.“

Fotografie

Oblast fotografie byla rozdělena na kategorie Junior a Senior, které byly dále rozděleny do čtyř podkategorií - Produktová/reklamní, Světlo, tma a odlesky, Urban Art a Okno do duše. Celkem bylo evidováno cca 500 soutěžních děl, nejvíce pak v podkategorii Světlo, tma a odlesky a Okno do duše. „Soutěžící prokázali úžasnou vynalézavost i cit pro odhalování nových pohledů a kreativních pojetí témat,“ prohlásil Zdeněk Vondra.

Grafika

V grafice soutěžili studenti ve třech oblastech – Firemní publikace, Reklamní plakát a Web-design. Do této kategorie bylo celkem přihlášeno 95 prací, v oblibě byla tento rok hlavně podkategorie Reklamní plakát. „Vytvořit skutečně esteticky vhodný a úhledný Web-design není zdaleka tak jednoduché, jak se může zdát. Přesto jsme zaznamenali mnoho téměř profesionálně koncipovaných návrhů,“ okomentoval výsledky soutěže Zdeněk Vondra. Grafická práce Ivana Švaňa s názvem Čokoty obsadila v soutěži nejen první místo za Web-design, ale získala i cenu Gambrinus Excellent. Zástupce společnosti Gambrinus během gala večera naznačil, že by se s autorem vítězného díla rád domluvil i na pracovní spolupráci.  

Film

V této kategorii byl žánr i pojetí ponechán zcela na autorovi. Délka snímku byla omezena na 10 minut. Do této kategorie zaslali studenti přibližně 30 soutěžních snímků, ale některé nemohly být do soutěže zařazeny, protože autoři pocházeli z uměleckých škol. „Natočit třeba i jen 10 minut dlouhý film je skutečně složitá záležitost. Jsem proto velice rád, že bylo přihlášeno tolik výborných snímků a doufám, že mnozí z autorů se rozhodnou v tvorbě i přes její velkou náročnost pokračovat,“ řekl Zdeněk Vondra.

Divácká cena

V rámci soutěže byla také vyhlášena speciální divácká cena, ve které s fotografií nesoucí název Panenka vyhrál Adam Janata, student České zemědělské univerzity v Praze. Jeho fotografie získala na Facebooku nejvíc „liků“, konkrétně jeho práci ocenilo 456 fanoušků.

Víc informací na www.winstoneconart.cz