Plodiny vypěstované v marsovské půdě můžete sníst. Vědci uspěli se žitem i rajčaty | EkonTech.cz


Plodiny vypěstované v marsovské půdě můžete sníst. Vědci uspěli se žitem i rajčaty

Technik / mars / Elon Musk
28. 6. 2016 - 19:31

Elon Musk slaví pětačtyřicáté narozeniny. Přál by si zemřít na Marsu, hlady to ale podle nizozemských vědců nebude. Podařilo se jim v marsovské půdě vypěstovat poživatelné plodiny.

Přál bych si zemřít na Marsu, jen tedy ne při dopadu. Tak dnes glosoval Elon Musk své pětačtyřicáté narozeniny. Dobrou zprávou je, že pokud přežije přistání, bude mít na Rudé planetě co jíst. Nizozemští vědci zveřejnili výsledky, dle kterých lze v marsovské půdě vypěstovat žito, hrášek, ředkvičky, a dokonce i rajčata.

Zelenina vypěstovaná v půdě simulující marsovské prostředí nevykazovala vyšší hladiny těžkých kovů, které by byly pro lidské zdraví nebezpečné. Především olovo, měď a kadmium.

"Výsledky jsou skutečně velmi slibné. Musíme ale otestovat, co nejvíce druhů plodin, aby lidé na Marsu mohli čerpat z široké škály potravin," uvádí šéf projektu Wieger Wamelink z univerzity Wageningen. Tamní experti testují možnost pěstování plodin v marsovské půdě již od roku 2013. Ukázalo se, že některé z nich jsou ale zatím nepoživatelné. Další testy výzkumníci provedou u řeřichy, rokety seté a samozřejmě také u brambor, které pěstoval Matt Damon ve filmu Marťan.

Výsledky experimentu tak ukazují, že lidé nebudou na Marsu odkázáni pouze na zásoby ze Země, což výrazně zlevní a vůbec umožní větší pilotovanou misi k Rudé planetě. Samozřejmě je tu ale ještě několik dalších praktických problémů, které je nutné vyřešit: Bez vody nic nevyroste.

Dle vědců lze ale vodu získat hned několika způsoby. Buď využitím zasněžených čepiček na pólech planety nebo si ji vyrobit. Jako základ můžou posloužit oxidy železa, díky nimž má Mars rudou barvu a je jich na planetě dostatek, ze kterých lze získat kyslík. Vodík, jenž je nejhojnějším prvkem ve vesmíru, lze obstarat například z atmosféry. NASA navíc minulý rok oznámila, že na Marsu se dokonce v období marsovského jara vyskytuje tekoucí voda, byť podstatně slanější než v našich mořích.

Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation