V podsvětí internetu | EkonTech.cz


V podsvětí internetu

Technik
18. 1. 2017 - 12:42

Na internetu lze dnes nakoupit téměř vše, ilegální produkty nevyjímaje. V případě nelegálního zboží je ale třeba vědět, kde hledat. Pro falešné letenky nebo novou identitu je třeba navštívit dark web.

„Každý dvanáctý člověk má zbraň. Naším úkolem je vyzbrojit ty ostatní“, říká hned v úvodu kultovního snímku Obchodník se smrtí Nicolas Cage. On sám zbraně prodával podobně, jako to dělají podomní obchodníci, jen jeho klienty byli světoví diktátoři. Doba ale pokročila. Dnes by ke svým obchodům mohl použít internet a své nečisté kontrakty sjednávat v pohodlí domova.

Moderní technologie usnadňují mnohé činnosti, včetně těch kriminální povahy. Na nakupování v běžných e-shopech si lidé už zvykli. Na internetu ale existují i e-shopy, kde lze nakoupit i věci nelegální. Od zbraní po otroky. Této šedé zóně internetu se říká dark web.

Internetové stránky dark webu fungují na paralelní struktuře, proto není snadné se k nim připojit. Obvykle je nutné mít určité povolení nebo pozvání. Potřeba k tomu je i speciální prohlížeč. Jedním z nejznámějších je Tor. Mnohé černé internetové obchody pak fungují jako webová fóra, jejich uživatelé vystupují anonymně pod různými přezdívkami. Placení nakoupeného zboží probíhá často pomocí kryptoměn.

V poslední době se ve Velké Británii rozmohl obchod s falešnými jízdenkami. Vyšetřování ukázalo, že lístky pocházejí právě z této šedé internetové zóny. Uživatelé dark webu zde mohli falešné jízdenky nakupovat za méně než třetinu jejich skutečné ceny. Některé z nich byly opravdu zdařilé, zaměstnanci přepravních společností je běžně a bez jakéhokoliv povšimnutí přijímali. Podobně je možné získat i letenky.

Obchod s falešnými jízdenkami ale rozhodně není vrcholem černého internetového obchodu. Místní padělatelé nabízejí mnohem více. Na této nelegální síti se dají najít padělky produktů různých značek. Padělají se i bankovní nebo osobní doklady. Například falešný pas vyjde na 800 liber. Za poměrně malý obnos může uživatel dark webu získat veškeré potřebné dokumenty ke změně identity.

Působnost dark webu přerůstá hranice drobné kriminality. Většina činností se dá zařadit do oblasti organizovaného zločinu. Na dark webu kvete i obchod s drogami. Například na internetové stránce černého obchodu zvané Agora, která byla do minulého roku největším obchodním uzlem dark webu, bylo prodáno několik desítek tisíc položek. Z toho tvořily až 80 procent drogy.

Na dark webu není vůbec problém sehnat ani samopal AK-47, nejrozšířenější zbraň na světě. Dark weboví obchodníci ale musí řešit spoustu komplikací. Kvůli ilegalitě jejich živnosti jim hrozí mnohaleté tresty. Proto doporučujeme zůstat raději u legálního zboží z legálních obchodů .