Pokračování rozhovoru s Radkem Němečkem | EkonTech.cz


Pokračování rozhovoru s Radkem Němečkem

Z vejšky / Radek Němeček / rozhovor
18. 9. 2012 - 23:39

Ti co jste četli papírový časopis EkonTech, určitě jste narazili na rozhovor s předsedou české studentské unie, Radkem Němečkem. Zde je jeho pokračování.

Co vás vedlo k tomu stát se předsedou ČeSU?

Být předsedou ČeSU, tedy být „šéfem“ všech aktivních studentů v ČR, je pro mne velmi prestižní záležitostí. Důvod je jednoduchý. Předsedové ČeSU si předsednictví předávají a já jsem sedmým předsedou. Když se podívám na své předchůdce, které osobně považuji za osobnosti, byla pro mne funkce předsedy výzvou. A výzvy se mají přijímat. :)

Pokud bych chtěl se spolužáky rozjet nějaký projekt, jakým způsobem mi může ČeSU pomoci?

Pokud máte nějaký nápad na studentský projekt, ČeSU vám může pomoci hned několika způsoby. Můžeme vám poradit s provedením projektu, poskytnout značku ČeSU k této realizaci, předat kontakty na studenty, kteří mohou mít podobný nápad jako vy, nebo vám můžeme poskytnout kontakty na potenciální sponzory. Poradíme s propagací projektu nebo spoluprací s českými univerzitami. A ještě mnohem více…

Na stránkách se chlubíte přidáním vašeho webu do WebArchivu, je to opravdu velký úspěch? Jaké jsou vaše další úspěchy?

Neřekl bych, že se chlubíme, ale když vidím, jak postupně ČeSU roste, je pro nás přidání našeho webu do WebArchivu dalším pozitivním signálem. Vždyť tím Národní knihovna České republiky říká, že náš web je kvalitním zdrojem informací a že bude uchováván pro další generace. Samozřejmě za úspěch považujeme to, že se k ČeSU přidávají další a další studenti a studentské organizace, že děláme stále nové projekty a že účast na naší VII. konferenci v Liberci potvrdil i ministr školství profesor Fiala. V neposlední řadě pokládám za úspěch začínající spolupráci s firmami, se Škodou Auto a Plzeňským Prazdrojem.

Plánujete nějaké další projekty či aktivity?

Je jich docela hodně. Asi tím největším projektem je to, co právě čtete – časopis EkonTech. ČeSU má elektronické informační servery, studentské rádio Bomba, ale to, co nám chybělo, byl tištěný celorepublikový časopis. A teď je tady. Věříme, že se bude studentům líbit. O dalších projektech budeme informovat zde v EkonTechu nebo na webu www.EkonTech.cz. Nechte se překvapit…

Z čeho jste měl vy jako předseda za dobu, co ČeSU funguje, největší radost?

Největší radost mám z toho, jaké osobnosti se v ČeSU potkaly. Technici, ekonomové, právníci, lékaři, filozofové, pedagogové a studenti dalších oborů. Jsem přesvědčen, že tyto nyní studentské osobnosti se v budoucnu stanou i osobnostmi veřejného života České republiky. Věřím, že také EkonTech některé z těchto osobností představí.

Chtěl byste prostřednictvím tohoto rozhovoru něco vzkázat čtenářům?

Ano. Chtěl bych studentům vysokých škol vzkázat, že studentský život trvá jen omezenou dobu a aby tohoto času co nejlépe využili. A využít ho jako člen studentské organizace nebo studentského projektu je zážitkem na celý život. A že na www.CeSU.cz mohou zjistit, co se na vysokých školách děje. Nebo si realizovat vlastní nápad.