Pomáháme získat náskok před konkurencí | EkonTech.cz


Pomáháme získat náskok před konkurencí

Rozhovory / HAVEL & PARTNERS / top zaměstnavatelé
5. 7. 2021 - 7:00

Jak funguje advokátní kancelář s dvacetiletou tradicí v digitálním světě? Jaroslav Havel, řídící partner advokátní kanceláře HAVEL & PARTNERS, nás nechal nahlédnout pod pokličku pětinásobného nositele speciálního ocenění PRÁVNÍK.

Jaroslav Havel inklinoval k humanitním oborům už od dětství. Proč si vybral konkrétně oblast práva? Proto, že mu umožňuje posouvat věci dál a setkávat se s mimořádně inspirativními lidmi. A to ho na jeho profesi těší ze všeho nejvíc i nyní, s více jak dvě dekády dlouhou zkušeností v oboru.

Advokacie neznamená pouze zastupování klienta před soudem a tvorbu smluv. Jak byste charakterizoval komplexnost právních služeb v HAVEL & PARTNERS?

Pro naše klienty jsme především dlouhodobým strategickým partnerem. Díváme se na jejich podnikání i z manažerské a podnikatelské perspektivy. Vedeme je z právního a daňového pohledu byznysem a pomáháme jim získat náskok před konkurencí. Nabízíme jim komplexní, chytrá a inovativní praktická řešení pro jejich podnikání.

Jak se za posledních 20 let proměnil sektor firemního práva?

Za tu dobu ušli čeští podnikatelé obrovský kus cesty, podnikatelské prostředí se zkultivovalo, přiblížili jsme se západnímu světu. Tomu se musela průběžně přizpůsobovat i legislativa, a především právní služby. Ty musí být mnohem komplexnější. I my proto jako úspěšná velká kancelář poskytujeme poradenství ve všech oblastech práva a všech podnikatelských oborech, abychom byli schopni realizovat všechny požadavky klientů s ohledem na jejich aktuální potřeby na trhu.

S rozvojem IT a digitalizace rostou nároky na právní zaštítění firemních ale i osobních online aktivit. Která oblast je aktuálně nejpalčivější a proč?

Tento rozvoj urychlený ještě pandemií koronaviru s sebou nese i četná právní rizika. Firmy potřebují bezpečně podle práva nastavit uvnitř společnosti jednotlivé procesy digitalizace, včetně přechodu na digitální dokumenty a využívání elektronických podpisů. To s sebou nese i otázky například ohledně správy dat. A v neposlední řadě má mnoho právních aspektů i celá oblast e-commerce.

„Měli jsme vizi a velké odhodlání. Na vrchol jsme se dostali díky strategickému uvažování, efektivnímu vedení a přizpůsobení potřebám trhu a klientů."

HAVEL & PARTNERS je sice advokátní kanceláří, své pole působnosti jste však rozšířili mimo jiné i o vlastní akademii a magazín. Co Vás vedlo k tomuto kroku?

K založení Akademie HAVEL & PARTNERS nás motivoval zájem klientů o vzdělávání. Chtěli jsme jim nabídnout vzdělávací akce v aktuálních oblastech práva a managementu a poskytnout jim další přidanou hodnotu. Je to na trhu unikátní projekt, na který máme mimořádně pozitivní ohlasy. V době pandemie jsme přešli na online formu a otevřeli Akademii všem, takže se u nás školí i kolegové z konkurenčních kanceláří. Zároveň se neustále snažíme zlepšovat komunikaci s našimi klienty a obchodními partnery. Využíváme k tomu moderní prostředky a nové komunikační nástroje. Jedním z nich je i H&P magazín, v jehož tištěné i online verzi nabízíme našim klientům zajímavý obsah s manažerským přesahem do aktuálních témat. 

Na co se Vaše advokátní kancelář plánuje zaměřit v letošním roce?

Letos naše kancelář slaví 20. výročí od svého založení. Za dvě dekády se nám podařilo vybudovat úspěšnou komerčně zaměřenou firmu s důvěryhodnou značkou. Chceme být i nadále dynamickou, chytrou a inovativní kanceláří a být intelektuálním lídrem na trhu českého právně-daňového poradenství. Budeme se nadále soustředit na to, abychom klientům nabízeli co nejlepší služby a byli pro ně dlouhodobým strategickým partnerem. 

Tušil jste, při zakládání advokátní kanceláře před 20 lety, jakého úspěchu HAVEL & PARTNERS jednou dosáhne?

Když jsme kancelář v roce 2001 zakládali, začínali jsme pouze v pěti lidech v podstatě od nuly, na takový úspěch jsme v té době ani nepomýšleli. Měli jsme ale vizi a velké odhodlání. Na vrchol české advokacie jsme se dostali jen díky strategickému uvažování, efektivnímu vedení firmy a také proto, že jsme se za všech okolností dokázali přizpůsobit potřebám trhu a klientů, kterým jsme dokázali být i ve složitých chvílích maximální oporou. 

JUDr. JAROSLAV HAVEL
Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a od roku 2001 působí jako řídící partner advokátní kanceláře HAVEL & PARTNERS. Mezinárodní ratingové publikace ho doporučují jako předního českého odborníka pro oblast fúzí a akvizic a obchodního práva.