Poradenství znamená seberealizaci od školy až do důchodu - Tomáš Haken z BDO | EkonTech.cz


Poradenství znamená seberealizaci od školy až do důchodu - Tomáš Haken z BDO

Rozhovory / BDO / rozhovory
28. 4. 2023 - 11:27

Poradenská společnost BDO na českém trhu působí už 30 let. S více než 600 odborníky je největší ryze českou poradenskou společností v ČR. Svou roli na zdravém růstu firmy hraje i její péče o studenty a úzká spolupráce se středními a vysokými školami. Jak se BDO snaží o popularizaci oboru a čím se liší od své konkurence, nám prozradil Tomáš Haken, HR ředitel společnosti.

V anketě TOP zaměstnavatelé šlapete na paty tzv. „velké čtyřce”, čtyřem největším firmám v oblasti poradenství, auditu a daní. Díky čemu se vám to daří?

Myslím, že se nám daří našim zaměstnancům neustále dokazovat, že u nás najdou minimálně stejně zajímavou práci a přitom nemusí dělat kompromis, pokud hledají kulturu spolupráce a vzájemné podpory. Dále se snažíme pracovat na propagaci našeho oboru už u studentů, protože víme, že to není jen o BDO, ale o přitažlivosti profese jako takové.

Jak pracujete se studenty?

Hodně a různorodě. Kromě běžných věcí, jako nabídka studentských úvazků, jsou to i hodně specifické projekty. Jsme například hlavním partnerem olympiády účetních týmů, které se účastní týmy pomalu ze všech obchodních akademií u nás. Je nám ctí být u ní prakticky od jejího jejího zrodu. 

A co vysoké školy?

Snažíme se s nimi spolupracovat cíleně a smysluplně. Narazili jsme například na to, že v západních Čechách, kde máme silné zastoupení, chybí na VŠ výuka daní, protože není, kdo by je učil. Chopili jsme se iniciativy a ve spolupráci s katedrou financí a účetnictví v Plzni jsme připravili akreditovaný čtyřsemestrální kurz „daňový specialista”, kterým nám prošly už desítky studentů. Děláme také přednášky v odborných předmětech, tématicky zaměřené snídaně o perličkách z oboru, případně i popularizačně-naučné akce pro studenty volnočasového charakteru, které se těší velké oblibě. Studenti pak vidí, že znalost účetnictví a potažmo firemních financí otevírá prostor pro velmi pestrou seberealizaci. 

Jak pracujete s těmi, kteří už mají dostudováno a rozhlížejí se po zaměstání?

Víme, že náš obor je nejen zajímavý ke studiu, ale ještě více k následné praxi. Pokud se vrhnete do poradenství – a je celkem jedno, jestli to je podnikové poradenství, IT nebo třeba audit – může vaše práce splňovat řadu očekávání, které od kvalitní práce máte. Může to být z krátkodobého i dlouhodobého pohledu hodně flexibilní kariéra. Vaše pracovní doba se hodně odvíjí od vaší domluvy ve vašem týmu. Není nastavená „korporátně jednotně”. Totéž platí pro home-office. V poradenství se neustále učíte, potýkáte se s neočekávanými výzvami a právě flexibilita je to, co vám umožní adekvátně zregenerovat. 

Jak na to jdete vy?

Nízká fluktuace nám potvrzuje, že to jde i bez vyhoření a extrémního stresu. Že je možné v oboru pracovat ne pár let, ale celý život, pokud jsou pracovní podmínky a hlavně vztah s nadřízeným dobře nastavené. Každopádně máte možnosti, jak svou kariéru oživit a obohatit, aniž byste museli opouštět organizaci. Kromě postupného obměňování klientských zakázek dochází v případě zájmu našich lidí i k proměně profesního zaměření. Máme příklady lidí, kteří po dvou letech na jednom oddělení zjistili, že by se rádi odborně přeorientovali a nám se podařilo zajistit jejich plynulý přechod. Chci tím říct, že s profesním zaměřením na daně, poradenství a audit, se dá poskládat hodně bohatá a pestrá životní a pracovní cesta, aniž byste museli převlékat dres.

„Na rozdíl od velkých zaměstnavatelů nabízíme skutečnou každodenní flexibilitu.”

----------------

Mgr. Tomáš Haken

Vystudoval psychologii a sociologii na Fakultě sociálních studií v Brně. Sedm let pracoval v poradenských firmách jako psycholog pro byznys a organizace a dále jako lektor, kouč a konzultant pro výběr, rozvoj a vedení lidí. Nyní je HR ředitelem v BDO, se kterým postupně dorostli do pozice největší ryze české poradenské firmy. Jeho hlavní odpovědností je spoluutvářet prostředí v BDO tak, aby bylo místem, kde si lidé plní své profesní sny.