Poskytujeme skvělý start kariéry a rozšiřujeme našim kolegům pole působnosti. | EkonTech.cz


Poskytujeme skvělý start kariéry a rozšiřujeme našim kolegům pole působnosti.

Rozhovory / microsoft
28. 12. 2020 - 7:00

Microsoft Teams má více než 115 milionů aktivních uživatelů denně. Jak to vypadá v Microsoft Development Centru v Praze, kde na tomto nástroji pracují stovky odborníků? A jak se Microsoft vypořádal s globálním přechodem na práci na dálku v souvislosti s aktuální situací? To nám objasnil Thomas Rizzo společně s Klárou Žižkovou.

Ing. KLÁRA ŽIŽKOVÁ
Je ředitelkou lidských zdrojů společnosti Microsoft Česká republika a Slovensko od září 2019. Ze své pozice je zodpovědná za všechny personální aktivity společnosti.
 

Jak se od začátku letošního roku změnil trh práce?

Klára: I když je celá situace kolem viru COVID-19 obecně velmi obtížná, přinesla i některé prospěšné prvky jak pro trh, tak i pro spolupráci jako takovou. Některé společnosti si až doposud nedovedly představit, že by jejich pracovníci fungovali formou home office a nynější krize v tomto ohledu přinesla naprostou změnu. Skutečností totiž je, že řadu pracovních úkolů lze provést na dálku. Je však třeba myslet i na další aspekty s tím spojené, mezi které se řadí udržování sociálních kontaktů, součinnost týmů a duševní pohoda všech pracovníků.

Vedle toho je dle mého názoru potřeba rekvalifikace, neustálého vzdělávání a zvyšování dovedností naprosto zásadní pro každého z nás.

Jak se Vývojové Centrum vypořádalo s letošním přechodem na plnou práci na dálku?

Thomas: Za posledních 5 let jsme se rozrostli z cca 80 inženýrů na více než 500. Tito kolegové se věnují široké škále produktů a působí napříč obory od vývoje, přes produktový management, design, strojové učení až třeba k datové analytice. A udržet je všechny v co největší psychické pohodě a spokojenosti je naším hlavním cílem. Řekl bych, že jsme v tomto směru odvedli skvělou práci, a to i právě díky tomu, že jsme našim kolegům umožnili pracovat odkudkoli v České republice. Někteří z nich se dokonce na chvíli vrátili do své domoviny, pokud nepochází odsud.

Nicméně bych řekl, že nejtěžší částí celého přechodu byl a je sociální aspekt. I z toho důvodu jsme uzavřeli partnerství se společnostmi věnujícími se zdravému životnímu stylu, přičemž určité „wellbeing“ aspekty, jako například "virtuální dojíždění do práce", plánujeme zakomponovat do Microsoft Teams.

Klára: Také bych ráda zdůraznila to, jak důležitá byla tato zkušenost pro nás. I když v naší společnosti existovala možnost práce na dálku už před pandemií, tento plně vzdálený styl práce nás mnohé naučil. Například plánování se stalo daleko důslednějším, ale zároveň jsme se naučili být otevřenějšími při plánování pracovních schůzek do našich kalendářů i kalendářů našich kolegů. Vyváženost pracovního a osobního života, a respektování prostoru ostatních pro práci a rodinu je totiž zásadní.

Co je těmi největšími lákadly pro studenty, kteří uvažují o práci v Microsoftu?

Thomas: Dostanou k dispozici ty nejlepší technologie, které mohou používat i při práci odkudkoli. A nejen, že je budou používat, budou se totiž podílet i na jejich vývoji. A co je krásnějšího než pomocí produktu vlastní práce vyřešit problém zákazníka?

Klára: Ano, svoboda pracovat odkudkoli je v naší firemní DNA. Rozhodně je ale důležité zmínit i to, že podporujeme naše kolegy v neustálém vzdělávání a růstu. A naše firemní kultura společně s možností mít globální dopad zcela určitě patří do výčtu těch největších lákadel.

Jaké charakteristiky jsou klíčové pro kandidáty Vývojového centra Microsoftu v Praze?

Thomas: Hledáme kolegy, kteří chtějí růst a jsou zvídaví. Toho, kdo si klade otázky typu: „Jak je možné něco vylepšit?". Toho, kdo se dokáže postavit tváří v tvář nepřízni. Hledáme také ty, kteří jsou ochotni ponořit se hluboko do určité problematiky. Ty, kteří chápou zákaznické problémy nebo potřeby na velmi hluboké úrovni a jsou schopni spoluprací s ostatními najít to nejlepší řešení.

Z hlediska technických dovedností – stavíme systémy v různých systémech (iOS, Android, Windows, macOS atd.), a proto hledáme širokou škálu nových kolegů: back-endové vývojáře, ale i ty, kteří rozumí cloudovým technologiím a mnohým dalším oblastem.

Poskytuje Microsoftu svým zaměstnancům prostor pro rekvalifikaci?

Thomas: Rozhodně ano. V této souvislosti bych rád zmínil dva příklady našich kolegů. Oba totiž dokazují, že když se chcete naučit něco nového a získat dovednosti z jiné oblasti, Microsoft vás v tom podpoří. Jedna z našich kolegyň byla úspěšnou HR recruiterkou, ale chtěla se stát softwarovým vývojářem. Vrhla se tedy na intenzivní studium kurzů na univerzitní úrovni a nyní v Microsoftu působí jako vývojářka.

Další kolega byl servisním inženýrem, ale chtěl se rovněž naučit kódovat. Začal na tom tedy tvrdě pracovat a v současnosti je z něj excelentní vývojář. 

Hledáme nové kolegy s různým profilem, protože Microsoft nabízí velmi flexibilní možnosti – jeden den můžete pracovat na Microsoft Teams a druhý jako backenďák na jiném projektu, protože se rozhodnete pro změnu. Obecně podporujeme flexibilitu a rozmanitost u všech kandidátů na volné pracovní pozice. Víme totiž, že je pravděpodobné, že budou chtít vyzkoušet různé možnosti v rámci Microsoftu.

Klára: Sama také znám jednoho kolegu, který pracuje na HR oddělení, i když býval inženýrem pracujícím v naší centrále v americkém Redmondu. Microsoft skutečně nabízí bohaté možnosti.

Je Microsoft společnost pouze pro IT a on-line nadšence? Nebo se u vás uplatní i ti, kteří se více zaměřují na měkké dovednosti?

Thomas: Stoprocentně nemusíte být IT geek! Máme produktové manažery, inženýry, designéry, manažery zákaznických programů a mnoho dalších rolí, a to i v našem pražském vývojovém centru.

Klára: V Praze máme opravdu štěstí, protože máme různorodou síť týmů, které zde sídlí. Máme tu nejen vývojové centrum, ale také prodejní a marketingové týmy a mimo jiné i velký HR tým, který zaštiťuje administrativní podporu pro Microsoft v celé Evropě.Existuje skutečně řada rolí, které u nás mohou noví kolegové zastávat, a ne všechny z nich vyžadují IT nadšence od přírody. Opravdovým klíčem k úspěchu je myšlení, ochota učit se novým věcem. A pokud máte touhu, pak si můžete opravdu vyzkoušet práci v různých oblastech, nebo se naopak ponořit hlouběji do specifické oblasti a stát se v ní odborníkem.

Jsou čeští studenti dobře připraveni na práci ve velké mezinárodní společnosti?

Thomas: Čeští studenti, které jsme najali, jsou jedni z nejchytřejších a nejzapálenějších lidí, se kterými jsem kdy pracoval. I proto bych řekl, že jsou skutečně dobře připraveni na role, na které přichází. Aktuálně bychom se chtěli ve Vývojovém centru zaměřit více na oblast designu, a to jediné shledáváme jako relativně obtížný úkol. České univerzity se totiž na tuto sféru příliš nezaměřují.

Klára: Souhlasím a jako příklad pozitivních vlastností českých studentů bych přidala i komunikační dovednosti. Mladí lidé se nestydí mluvit, a to je, spolu se schopností naslouchat a neustálým učením se, důležitou součástí naší firemní kultury.

Která funkce vytvořená vaším týmem je ve vašich očích nejcennější?

Thomas: Tuto otázku je téměř nemožné zodpovědět. :) Pokud bych si opravdu musel vybrat jen jednu oblast, zvolil bych inovace, které přicházejí do virtuálních schůzek v Microsoft Teams, to je velmi důležité i vzhledem k obrovskému růstu množství virtuálních setkání a významu napříč všemi sférami - od studentů, přes podnikové zákazníky až po spotřebitele. To je jedna z funkcí vytvořených v České republice, na které jsme právem hrdí.

Je něco, co vás překvapilo, když jste začal pracovat v Praze?

Thomas: V naší pražské kanceláři máme 46 národností – Češi, Slováci, Chorvati, Gruzínci, Rusové, Američané, Španělé, Bulhaři a mnohé další. Takovému množství rozličných kultur jsem nebyl vystaven ani při svém působení ve Spojených státech. Vývojové centrum Microsoftu tady v Praze, ale i samotné město, je opravdu kulturním mixem. Život tady je ale asi tím nejúžasnější zážitkem, který mě prozatím potkal. 

Co si na Microsoftu nejvíce vážíte a proč jste se pro tuto společnost rozhodli?

Klára: Je spousta věcí, kterých si na Microsoftu cením - neuvěřitelně dobrosrdeční lidé, kteří mě podporovali od prvního dne v Microsoftu a pomohli zorientovat se, spolu s mnoha vzdělávacími možnostmi, které ve firmě máme, s kulturou založenou na respektu a transparentnosti. Naše mise, tedy snaha pomoci každému člověku a organizaci dokázat víc, je tím, co dělá naši práci skutečně užitečnou.

Dalším důvodem, který hrál roli v mém rozhodnutí nastoupit do Microsoftu, byla transformace celé naší firemní kultury, kterou se podařilo uskutečnit v posledních 6 letech. Během těch se z ní stala společnost, která je pokorná, připravená odnaučit se a učit se, co je třeba, připravená naslouchat, a plná rozmanitosti.

Thomas:

První dva roky mé profesní kariéry proběhly na pobočce naší společnosti ve Washingtonu DC, kam jsem nastoupil po absolvování univerzity. A pak následoval přesun do Seattlu.Microsoft jsem si vybral kvůli tomu, že je jedinečnou kombinací technologií, vývoje a neskutečně inteligentních lidí napříč všemi úrovněmi celé společnosti. Roli hrál ale i fakt, že Microsoft je globální společností, která působí v různých lokalitách. To vše platí i dnes, kdy poskytujeme skvělý start kariéry a rozšiřujeme našim kolegům pole působnosti.

"Člověk se neustále učí a objevuje nové příležitosti, stejně jako výzvy. To vše při pomoci druhým v globálním měřítku." (Tomáš Rizzo) 

Jakou radu pro život byste dali nynějším studentům?

Thomas: Nikdy nepřestávejte být zvídaví. Hodně lidí říká, že univerzita je jediné místo, kde se učí. Podle mého názoru to tak ale není. Zvědavost a touha po vědění by měla být přítomna po celý život. Vždy mějte připravenou otázku, která vám pomůže rozšířit si obzory.Já osobně vždy používám frázi: "Řekněte mi víc.", když mluvím s ostatními, abych ukázal svůj skutečný zájem o ně a o svět. 

Klára: Řekla bych přesně to samé. Nikdy se nepřestávejte učit, nikdy nepřestávejte objevovat.

THOMAS RIZZO
Do Microsoftu nastoupil ve Washingtonu D.C. po absolvování univerzity. Ve společnsoti působí ,s dvouletou přestávkou, bezmála 25 let. Posledních 5 let stojí v čele Vývojového centra Microsoftu v Praze.