Poznejte miniaturní holografický svět | EkonTech.cz


Poznejte miniaturní holografický svět

Technik
14. 12. 2014 - 19:51

Hologram je malým bezpečnostním prvkem, který můžeme nalézt prakticky na všech důležitých „objektech“, na nichž stojí člověk v dnešní společnosti, aniž bychom si tuto důležitost uvědomovali. Platební karty, občanské průkazy, pasy a koneckonců i peníze – vše má svůj hologram, který zaručuje jejich originalitu a nepadělatelnost.

Co to vlastně je?

Hologram jako takový je ochranná kovová fólie, na níž je laserem vypálen určitý vzor. Může mít charakter buď průběžný – po celé délce, nebo kusový – jen v určitém místě objektu.

Litograf - nejdůležitější přístroj pro výrobu hologramu

Litograf pracuje na principu elektronové mikroskopie. Samotný cílový produkt je v něm vytvářen širokým procesem za pomoci co možná nejpřesněji specifikovaného svazku elektronových paprsků. Výsledný obrázek má tak jemné rozlišení, že by měl být prakticky nepadělatelný.

Jedna z fází kontroly stvořeného hologramu probíhá také prostřednictvím klasického, ovšem velmi citlivého, optického mikroskopu. V hologramu jsou obsaženy speciální nanografiky, které prostým okem neuvidíme. Vlastně bychom je nejspíš ani jako laici se speciálním přístrojem nenašli – i kdybychom o nich věděli. Ví o nich jen úzká skupina lidí. Právě tato technologie je jednou z nejbezpečnějších, jelikož i sami výrobci, kteří spadají do té úzké skupiny, je musejí hledat. Ví například pouze to, že jsou na euro bankovce někde pod písmenem „E“ ve slově „Europe“, někde v  obrázku. Také existuje „finta“, kdy do hologramu několiksetkrát napíšete například „United States of Europe“, ale třeba v 23., 36. a 58. uděláte záměrně chybu otočením některého písmenka zleva doprava nebo vzhůru nohama. A kolik takový přístroj stojí? „Elektronový litograf je vždy postavený na míru, stojí desítky milionů korun a každý kus je unikátní,“ říká ing. Pavel Matoušek, specialista na výrobu hologramů.

Česká republika a výroba

Málokdo ví, že jsme opravdovou holografickou velmocí. Hologramy z české produkce se využívají po celém světě a ve svém oboru jsou naprostou špičkou. Statisticky se ale síla ČR v této oblasti vyčíslit nedá. „Celosvětový tržní podíl je nedohledatelný především z důvodů velkého množství zakázek, které jsou realizovány v utajovaném režimu,“ prozradil Pavel Matoušek. Obvykle tak není možné získat informace ani o konkrétních zakázkách. Většina státních zakázek je v režimu NDA. Podle Pavla Matouška lze jako zajímavost uvést např. ochranu automobilových poznávacích značek v Mexiku pomocí unikátní kombinace patentovaných mikrohologramů v hot-stamping folií nebo holografická mince pro kanadskou státní mincovnu k 25. výročí kanadské vesmírné agentury (CSA).

Strašák jménem prach

Největším vývojovým a výrobním strašákem není nic menšího než prach. Prach, kvůli němuž je přístup do elektronové laboratoře, kde se vyvíjejí holografické prvky, oddělen dvěma komorami – šedou a bílou. Jde o technologii s rozlišením 50 nanometrů, takže prachová částice je v tomto poměru jako velký balvan.

 

Autor: Lukáš Sokol