Práce s Windows – kouzla klávesových zkratek | EkonTech.cz


Práce s Windows – kouzla klávesových zkratek

Technik / IT
9. 2. 2013 - 18:00

Přestože se vývojáři Microsoftu vymýšlí s novými funkcemi a možnostmi, většina uživatelů stále používá tento systém jako psací stroj a prohlížeč internetu. A Solitaire, to nesmím zapomenout. S tím já nic nezmůžu, ale je v mých silách aspoň vaši práci zefektivnit.

ctrl+alt+del

Klávesové zkratky dokáží usnadnit práci natolik, že ani nemusíte používat myš. Stačí si zapamatovat jejich funkce a kombinace, víc ke štěstí nepotřebujete. Aspoň co se týká efektivnosti práce… Většina zkratek je podle anglického názvu funkce, třeba Copy => kopírovat, Print => tisknout. Uvedené zkratky fungují na systému Windows 7, ale většina zkratek i na více operačních systémech.

Začněme tou základní, nejpoužívanější a nejrozšířenější zkratkou. CTRL+C. Funkce kopírovat, bez této zkratky to jsou další dvě klepnutí myší. A zkuste takhle klepat třeba hodinu. Tato funkce jde ruku v ruce s dalšími dvěma zkratkami. CTRL+X vyjmout, CTRL+V vložit. Něco zkopírujete, někam vložíte kopii. Něco vyjmete, jinam umístíte originál. Platí to jak na text, tak na soubory. Tato písmena na klávesnici jsou blízko u sebe, tak pozor na přehmátnutí, naštěstí nepůsobí žádné ničivé následky, všechny akce se dají vrátit. Pokud máte inteligentní myš (tím nemyslím hlodavce v teráriu), můžete si  funkce přiřadit na programovatelná tlačítka pomocí softwaru k myši. Například já mám na myši z boku další dvě tlačítka, na nich mám naprogramováno kopírovat a vložit, na třetím přidaném tlačítku u kolečka myši mám nastavené otevírání okna Tento počítač. Zkuste si spočítat, kolikrát denně na něj klepnete…

Podíváme se na funkce textových editorů. Tady samozřejmě platí kopírovací zkratky, ale i další triky. Posouvat se v textu pomocí šipek zvládne snad každý. A co takhle označování textu pomocí SHIFT+šipka? Znáte to, chcete označit myší nějaké slovo a nemůžete se trefit na to správné písmeno. Problém vyřešen. Označování celého řádku od kurzoru nalevo vyřeší SHIFT+HOME, napravo pak SHIFT+END. Pro označení veškerého textu poslouží CTRL+A. Chcete stránku vytisknout, musíte klepnout na soubor a vybrat tisk. Nebo zmáčknout CTRL+P a jste tam hned. Máte hotovo a chcete ukládat, CTRL+S. Vrhli jste se na editaci? Základní editační funkce jako ztučnit, kurzíva a podtrhnout umíme taky ve zkratkách. Tučně CTRL+B, kurzíva CTRL+I, podtržení CTRL+U. Vrhli jste se na psaní v jiném jazyce? Musíte si nastavit klávesnici na požadovaný jazyk. Jakmile máte nastavení uloženo, můžete mezi nimi přeskakovat zkratkou ALT+SHIFT.

Práci v prostředí Windows mohou urychlit i méně běžné zkratky, třeba kombinace tlačítka WINDOWS+D ukáže okamžitě plochu, všechna okna skočí do lišty. WINDOWS+PAUSE otevře okno vlastnosti systému. WINDOWS+L uzamkne počítač a můžete jít na kávu, aniž by se vám někdo mohl vrtat v souborech. Pomocí ALT+TAB přeskakujete mezi otevřenými okny, stejně tak pomocí WINDOWS+TAB s 3D efektem. Mnohem efektnější, za to úplně k ničemu. Pokud používáte notebook, bude se vám rozhodně hodit WINDOWS+X. Tato zkratka otevírá okno centrum nastavení mobilních zařízení, kde vás čeká nastavení zvuku, wifi, jas monitoru, správa externích monitorů, výkonnostní režimy a jiná užitečná tlačítka. CTRL+kolečko myši aktivuje lupu v prohlížečích, nebo mění velikost ikon na ploše a ve složkách. V problémových situacích nastane čas na zkratku CTRL+SHIFT+ESC, která otevře správce úloh, nebo CTRL+ALT+DEL, který v předchozích verzích Windows po dvojím použití restartoval počítač, v sedmičkách otevírá takový rozcestník, odkud se dá otevřít správce úloh, změnit uživatel, odhlásit se a podobné úkony.

Ještě poradím pár triků s myší. Máte otevřené okno, chytnete ho za horní lištu a posunete k hornímu okraji. Okno se maximalizuje. Opačný proces vede k jeho vrácení do původní velikosti. Podobně funguje částečná maximalizace na půlku obrazovky. Přetáhněte okno k pravému okraji a rozbalí se na pravou půlku, stejně funguje i vlevo. Můžete si tak otevřít dvě okna a pracovat mezi nimi bez jejich složitého přepínání.

Rada na závěr - pro práci se soubory je stejně nejrychlejší nějaký program, který je na to vyroben, například Total Commander. Jakmile se v něm naučíte pracovat a využívat zkratky, máte vystaráno.