PRACUJEME NAPLNO, POMÁHÁME JEŠTĚ VÍC | EkonTech.cz


PRACUJEME NAPLNO, POMÁHÁME JEŠTĚ VÍC

Rozhovory / ŠKODA AUTO / CSR
1. 12. 2019 - 22:50

Společensky odpovědné projekty byste dnes mohli hledat v každé větší firmě. Málokdo se jim ale věnuje s takovým nasazením jako ŠKODA AUTO. Do dobrovolných akcí se zapojují stovky zaměstnanců, kteří se podílejí na zlepšování Boleslavska, obnovují přírodní zdroje a pracují na zvýšení bezpečnosti na cestách.

912 000 ZASAZENÝCH STROMŮ. DŮKAZ MÍSTO SLIBŮ

Již tradiční, a velmi oblíbenou činností talentového Trainee programu, je aktivní vyhledávání příležitostí jak pomoci a současně i vlastní zapojení se do těchto sociálně-ekologických aktivit.

„Během Trainee programu se setkáváme pravidelně, a to jak v práci, tak i po ní. Vždycky je skvělé, když člověk dělá něco smysluplného, a proto jsme vytvořili vlastní CSR projektovou skupinu. Chceme pomáhat ostatním – lidem v nouzi, handicapovaným, dětem z dětských domovů, zvířatům z útulků nebo životnímu prostředí. Tyto aktivity nás prostě baví a každý z nás se účastní alespoň jedné, kterou náš CSR tým organizuje,“ říká Martina Krivošová, Trainee.

Účastníci Trainee programu stále přicházejí s novými nápady, jak pomáhat a snaží se je realizovat v co nejkratší době. Vedoucí projektu CSR z řad Trainees pracuje s malým týmem svých kolegů, se kterým koordinuje a připravuje různé akce. Ostatní jsou potom na tyto akce zváni. Události organizují buď ve spolupráci se CSR oddělením firmy, neziskovými státními organizacemi, nebo z jejich vlastní iniciativy. To znamená, že účastníci tohoto talentového programu mohou vést svůj vlastní projekt. Je to pro ně skvělá příležitost vyzkoušet si vůdčí schopnosti a řízení projektů v praxi. Zároveň získají ten nejvíce uspokojující výsledek – aspoň trochu změnit svět k lepšímu!

Stalo se už tradicí, že Trainees také pomáhají ŠKODA AUTO plnit slib z roku 2007, že za každý prodaný vůz v České republice v rámci projektu ŠKODA Stromky zasadí strom. Těch bude ke konci roku 2019 zasazeno 912 tisíc, což je neuvěřitelné číslo.

DĚTEM NEPOMÁHÁME JEN PRACÍ, ALE TAKÉ S NIMI JSME, A TO JE MNOHEM VÍC

Za celou délku Trainee programu, což je jeden rok, se členové účastní mnoha dobročinných aktivit. Jen letos to byla například akce Ukliďme Česko se sběrem odpadků v Mladé Boleslavi, Kvasinách a v Krkonošském národním parku. To je jedna z nejznámějších celorepublikových happeningů, kdy se lidé v rukavicích a s obřími pytli zapojují do úklidu svého okolí.

V květnu byli součástí Artíkova dnu, jednodenního workshopu připraveného pro handicapované děti, který jim má pomoci trénovat jejich motorické schopnosti. Spolu se zkušenými asistenty tak mohli dětem s různým mentálním či fyzickým postižením zprostředkovat den plný aktivit a her.

Členové Trainee programu také v červnu pomáhali při kopání základů na stavbu bezbariérové stezky pro děti s různými druhy postižení. Práce na komunitní zahradě byla nezapomenutelným zážitkem. Sundali formální oblečení a pustili do výkopu obří díry. Měli také možnost vyzkoušet svoji kreativitu při hrách s dětmi. A šlo jim to výborně. „Nezapomínáme na to, že dokud jsme mladí, zdraví a silní, měli bychom část naší energie věnovat na pomoc těm, kteří to potřebují,“ dodává Martina.

VZHŮRU DO LESA! TRAINEES SÁZÍ STROMKY
 
Je brzké podzimní ráno, přesně 5:30, a můj budík zvoní jako na lesy. Asi ví proč. Podobně brzy jako já se probouzí i ostatní Trainees. Proč? Dnes po snídani totiž nezamíříme do našich kanceláří a výrobních hal. Máme sraz u 11. brány škodováckého závodu a brzy ráno se přesouváme k obci Kochánky, kde v rámci CSR projektu ŠKODA Stromky vysadíme tolik nových stromů, kolik nám naše síly dovolí. Před námi, jak doufám, je neobyčejný den plný legrace, který strávíme na čerstvém lesním vzduchu. 
 
MÍSTO, KAM JEDEME, NEMÁ PŘESNOU ADRESU
Všichni již pochopili, co znamená „německý čas“ (rozumějte: být všude nejpozději přesně na čas). Pan řidič ale není Němec. Nevadí, desetiminutové zpoždění nás nerozhodí. Nasedáme a vyrážíme. Kam přesně? V tom je ten háček. Místo, kam jedeme, nemá přesnou adresu. Jediné, co jsme jako indicie dostali, byly GPS souřadnice, které nás navádějí kamsi doprostřed lesa.
 
Ač to vypadá, že se každou chvíli objeví konec světa, náhle se před námi vynoří krásný lesní srub, před kterým už na nás spolu s několika lesníky čeká i paní starostka. Vystupujeme z autobusu a štosujeme se kolem stolu s koblihami a donuty. Dobrá svačina přeci nesmí chybět na žádné Trainee rundě!
 
ZÁCHRANA UPROSTŘED LESA – MUŽ S BASOU
 
Během hodování jsme rozdělení do dvou skupin. Přidávám se k té menší a vyrážíme na nedalekou paseku, kde na nás už čeká asi tři sta sazenic dubů. „Za chvíli máme hotovo,“ říkám si. Úvodní školení je za námi a už víme, jak udělat správnou díru do země, jak do ní správně vložit stromek a jak pak přihrnout hlínu a zašlápnout. Rozeznáme i mrtvý strom od živého, nebo to, jak vypadá teprve pár měsíců starý strom. Jde se na to!
 
Práce nám jde pěkně od ruky, tak hlavně nepřepálit start! Inu, nepovedlo se. S rostoucí únavou klesá i produktivita. Když už to tlačíme z posledních sil, objeví se zázrak. Muž s basou! Nikoliv tou hudební, ale s basou nealkoholických piv, které nám vrací sílu a elán. Celkově vysazujeme několik stovek stromků.
 
HLAD JE TEN NEJLEPŠÍ KUCHAŘ
 
Zablácení a s rukama s mozoly se vracíme ke srubu, kde už na nás čeká paní starostka s rozdělaným táborákem a k drobné nelibosti vegetariánů s bednou plnou buřtů. Potvrzuje se, že hlad je nejlepší kuchař! I z obyčejného buřtu s hořčicí se rázem stává prvotřídní delikatesa.
Unavené, ale spokojené, nás autobus odváží zpět do Mladé Boleslavi. Je za námi den plný poznávání, prohloubení vztahů s ostatními členy talentového programu a v neposlední řadě jsme si výborně vyčistili hlavu, zatímco zítra opět zasednu do své kancelářské židle a budu se věnovat svým projektům.

 

ŠKODA Trainee je mezinárodní roční talentový program pro čerstvé absolventy do 1 roku po ukončení studia. Z absolventů se tak stávají zaměstnanci, kteří mají možnost vyzkoušet si různé pozice ve firmě, vzdělávat se v mnoha různých kurzech a vycestovat do zahraničí.

To vše i v rámci ostatních koncernových značek. Program je obohacen o různá setkání s vrcholovými manažery a zajímavými osobnostmi.