Procházíme energetickou revolucí, je skvělé u toho být - rozhovor s Michaelou Chaloupkovou ze společnosti Skupina ČEZ | EkonTech.cz


Procházíme energetickou revolucí, je skvělé u toho být - rozhovor s Michaelou Chaloupkovou ze společnosti Skupina ČEZ

Rozhovory / rozhovor / top zaměstnavatelé
28. 5. 2024 - 15:58

Skupina ČEZ je letos TOP zaměstnavatelem nejen pro českévysokoškoláky, ale zvítězila i v nové kategorii Správná volba,kde hlasují studenti středních škol. Energetika je zkrátka obor,kde se toho hodně děje. Energetika se doslova mění před očima. Dynamický vývoj prostředí, které bylo dlouhá léta vnímáno jako extrémně konzervativní, přitahuje všechny ty, kteří se chtějí podílet na budování energetiky budoucnosti. V České republice je lídrem změn Skupina ČEZ, říká členka představenstva a ředitelka divize správa Michaela Chaloupková.

V čem je podle vás kariéra v energetice zajímavá?

Jestli se o nějakém oboru dá říct, že se právě teď od základu mění a transformuje, je to jednoznačně energetika. Obavy z klimatických změn vyvolaly tlak na rychlou dekarbonizaci, což znamená výstavbu obnovitelných a jaderných zdrojů a útlum klasických elektráren, decentralizace a digitalizace proměňují způsob fungování distribuční sítě, elektrifikuje se doprava i vytápění, lidé chtějí aktivně řídit svou spotřebu… Současný vývoj je zkrátka velmi dynamický a je nepochybně zajímavé být jeho součástí. Elektřina je navíc bez nadsázky pohonem našeho života, práce v energetice je tedy potřebná i smysluplná.

 

Firmy si často stěžují na nedostatek technicky vzdělaných absolventů. Jak se s tímto problémem vyrovnáváte vy?

Zvolili jsme proaktivní přístup. Studenty se snažíme zaujmout co nejdříve, ideálně ještě předtím, než zvolí studijní obor. Ukazujeme jim, jak je energetika zajímavá a různorodá, navazujeme s nimi dlouhodobou spolupráci tak, aby k nám chtěli jít pracovat. Je to náročný proces, s kolegyněmi a kolegy investujeme mnoho času do setkávání se studenty, nasloucháme jim, abychom dobře porozuměli jejich potřebám a mohli jim nabídnout zajímavé zážitky. Zároveň rozšiřujeme počet potenciálních zájemců o práci u nás i tím, že aktivně oslovujeme dívky, chceme je inspirovat ke studiu technických oborů a následnému uplatnění právě v naší firmě. Ve společnosti zatím přetrvává názor, že práce v energetice je vhodná pouze pro muže. Není tomu tak, ženy u nás pracují i v jaderných elektrárnách, na pozicích ekonomek, laborantek či jaderných fyziček, a dokonce i jaderných operátorek. Navíc vzhledem k opravdu významným změnám v našem odvětví mnoho pozic pro všechny vzdělané mladé lidi teprve vzniká a dále vznikat bude.

 

Co všechno tedy studentům nabízíte?

Sázíme hlavně na osobní kontakt a přímou zkušenost studentů s naším prostředím. Jsme partnery více než 80 středních škol, kterým nabízíme přednášky českých odborníků, specializované třídenní stáže (např. jaderná, distribuční nebo ESCO, což jsou především energetické úspory) nebo velmi oblíbenou Green Energy Tour, kdy bereme studenty do našich bezemisních výroben po celém Česku. Máme motivační program, ve kterém finančně odměňujeme dobré studijní výsledky. Aktivně spolupracujeme s řadou zejména technických univerzitních fakult. Vysokoškoláci u nás mohou strávit dva týdny na jaderné Letní univerzitě, získat velmi štědré stipendium nebo absolvovat praxi formou placených stáží. Snažíme se neustále přicházet s něčím novým. Loni jsme třeba realizovali unikátní týdenní akci SMR camp zaměřenou na malé modulárníreaktory, což je velmi aktuální téma.

--------------------

MICHAELA CHALOUPKOVÁ

Vystudovala Právnickou fakultu ZČU a MBA na University of Pittsburgh. Ve společnosti ČEZ, a.s., pracuje od roku 2003, je ředitelkou divize Správa a členkou představenstva. V roce 2012 se poprvé objevila v žebříčku 25 žen českého byznysu a od té doby je jeho stálou součástí. Věnuje se aktivně mentoringu a koučinku.