Prodeje smartphonů zásadně oživí 5G síť, věří výrobci | EkonTech.cz


Prodeje smartphonů zásadně oživí 5G síť, věří výrobci

Technik
20. 6. 2018 - 12:15

Stagnující trh by měl být oživen. Velkou měrou se o to má zasadit 5G mobilní síť.

Zní to skoro jako hudba budoucnosti. Představte si, že by váš internet v mobilu byl stejně rychlý jako současné optické sítě. Není to výmysl, ale naopak velmi blízká budoucnost. Nová generace mobilní sítě by něco podobného měla umožnit. Současná 4G síť je oproti svému chystanému nástupci asi desetkrát až stokrát pomalejší. Nové telefony podporující 5G síť by měly zvládnout náročnější aplikace ve virtuální nebo pozměněné realitě včetně plynulého napojení na internet věcí. Má se za to, že průměrná rychlost 5G připojení v roce 2020 by mohla být 100 MBit/s.

A právě to nahrává výrobcům telefonů i operátorům. Celý mobilní trh se totiž zdá být nasycen. Za rok 2018 mají stoupnout objednávky nových modelů jen o 0,2 procenta. Znamenalo by to, že by se letos prodalo “jen” 1,95 miliard nových chytrých telefonů. Teprve v roce 2022 by se mohlo číslo přehoupnout přes dvě miliardy prodaných kusů. Oživit zpomalený růst hodlají výrobci právě masovějším zapojením 5G sítě do mobilních telefonů. Ta by se měla v prémiových modelech objevit už na konci letošního roku.

Zpráva společnosti Counterpoint Research nicméně nepředpokládá, že by se hned po uvedení prvních telefonů s novým druhem připojení mělo něco dramatického měnit. „Růst v prvních fázích prodejů telefonů s 5G je očekáván nízký hned z několika příčin. Stále ještě nejsou ujasněné standardy 5G v některých zemích, což vyvolává nejistotu ohledně stability služeb. Zároveň také očekáváme, že první modely 5G čipů budou dražší, což vyžene ceny zařízení nahoru,” říká ředitel výzkumu v Counterpoint Research Tom Kang. Odborníci se shodují, že úspěch 5G sítě bude značně ovlivněn tím, jak plynule se ji povede nastartovat na klíčových trzích. Těmi jsou především Jižní Korea, USA, Čína nebo Japonsko. „V těchto zemích už vidíme posun. Pracují na tom, aby měli síť k dispozici od roku 2019,” dodává analytička Maurice Klaehne.

Vyjádřeno čísly se očekává, že do roku 2021 by se mělo prodat až 108 milionů mobilních telefonů podporujících síť 5G. V té době už by cena takových zařízení měla být pro koncového uživatele přijatelnější. V roce 2022 už by prodaných 5G mobilů mohlo být až 600 milionů, čímž by dosáhly na zhruba třetinu všech prodaných smartphonů. „Telefony s 5G budou na trhu stále růst, nicméně přesun na novou generaci sítě může být dlouhý a pomalý. Až se nicméně povede vytvořit stabilní infrastrukturu, dá se očekávat, že trh poroste daleko více,” vysvětluje analytik Peter Richardson.

 

Foto: Pixabay