Qwant – konkurence Googlu | EkonTech.cz


Qwant – konkurence Googlu

Technik
28. 8. 2013 - 12:08

V posledních dnech se na poli internetových vyhledávačů událo poměrně dost zajímavých změn. Byl ohlášen konec jedné legendy devadesátých let a na druhé straně začal provoz úplně nový vyhledávač. Otřese se pozice Googlu?

Altavista končí

V devadesátých letech to byl nejpopulárnější internetový vyhledávač na celém internetu. V roce 1995 se dostal až úplně na vrchol. V pondělí 8.července byl však vypnut. Firma Yahoo, která v roce 2003 Altavistu odkoupila, se rozhodla tento vyhledávací portál ukončit. Důvod je jednoduchý, naprosté převálcovaní od konkurenčního Googlu.

Alternativa Googlu?

Zánik jednoho znamená vznik druhého. Na internetu zahájil provoz vyhledávač QWANT. Původ má ve Francii a jeho zakladatelé chtějí uživatelům poskytnout určitou alternativu k obřímu Googlu. „Bylo by bláznovství chtít nahradit Google. Dělat Google proti Googlu není možné, je tedy třeba udělat něco jiného. Nabízíme jinou službu a větší zážitky, a to nejen vyhledávání, citovala AFP generálního ředitele Qwantu Erika Léandriho.

Musí nabídnout něco jiného

Snaha tvůrců Qwantu o to, aby uživatelům nabídli nový pohled na vyhledávání na internetu, je pochopitelná. V současné době nemůžete vytvořit vyhledávací portál a vstoupit na trh s tím, že ohrozíte postavení Googlu. To prostě nejde. To je jako by výrobce nové limonády chtěl vytlačit z trhu Coca-Colu. Qwnat tedy jde jinou cestou. Nabízí mimo jiné současné zobrazení několika domén v odpovědi na jeden dotaz, a to včetně sociálních sítí a nákupních serverů, to je například jedna z jeho zajímavých funkcí.

Vidět vše najednou

Podle vývojářů Qwantu je internet příliš rozsáhlý pro nalezení odpovědi na konkrétní dotaz a když uživatel hledá jen jednu konkrétní stránku, dostává se do poměrně nepřehledného seznamu stejných nebo podobných webů. Qwant by chtěl tento chaos změnit v přehlednou tabulku. Cílem Qwantu je, aby uživatel viděl vše najednou.

Miliony dotazů hned po spuštění

 Po čtyřech měsících zkoušení takzvané betaverze na webu zahájil qwant.com provoz oficiální verze v 15 zemích a 25 jazycích. Podle zakladatelů stránku vyhledávače navštívilo během zkušebního provozu kolem 3,5 milionu uživatelů a zaregistrováno bylo 250 milionů dotazů. Slibný začátek.

Odkaz: http://www.qwant.com/