Radek Josefík o startu kariéry ve Strabagu | EkonTech.cz


Radek Josefík o startu kariéry ve Strabagu

Rozhovory / STRABAG / rozhovory
21. 7. 2023 - 9:30

Radek Josefík - Brigádník na obchodně-technickém útvaru

Jak byste zhodnotil své studijní výsledky během studia na vysoké škole? 

Doposud jsem problém na škole neměl. Díky studiu na gymnáziu jsem byl dobře připraven na vysokoškolské studium. V příštím roce mě čeká specializace a nejspíš už to bude více náročné.

Na jaké úrovni jste v posledním ročníku vysoké školy hovořil anglicky? 

B2-C1. Anglicky jsme se naučil převážně na škole, v příštím roce mě čeká zahraniční univerzita Nanyang Technological University – Singapore. Doufám, že se mé schopnosti v rámci jazyka ještě zdokonalí.

Chtěl jste po dostudování vysoké školy pracovat ve stejném oboru, který jste studoval? 

Pokud se mi podaří dostudovat, tak bych rád v oboru zůstal. Zaujal mě svou různorodostí a možností pracovat v zahraničí.

Věděl jste již na vysoké škole, jaký typ práce chcete vykonávat – zda budovat kariéru v zaměstnaneckém poměru, nebo samostatně podnikat? Proč jste se rozhodl pro zaměstnanecký poměr?

V budoucnu bych si chtěl vyzkoušet podnikat i sám na sebe, ale po škole bych rád nabral zkušenosti v zaměstnaneckém poměru.

Získával jste již při studiu nějaké pracovní zkušenosti? Jak náročné to bylo v kombinaci se studiem?

Pracovní zkušenosti získávám již od prvního roku studia na vysoké škole ve společnosti STRABAG. V kombinaci se studiem to je náročné z časového hlediska, jelikož na vysoké škole máme mnoho projektů, na kterých musíme pracovat ve volném čase. 

Jaká byla vaše očekávaná hrubá nástupní měsíční mzda do absolventského zaměstnání během posledního ročníku vysoké školy? Od čeho jste částku odvodil?

Nedokážu si odhadnout výši hrubé měsíční mzdy za 4 roky. Pokud se mi splní všechny plány, které mám během studia, tedy výjezd do zahraničí, stálá praxe v oboru během studia a double degree v rámci magisterského studia, tak by má očekávání na nástupní plat byla okolo 50 000 Kč, dle aktuální doby.

Kontaktoval jste svého současného zaměstnavatele přes nějakou sociální síť? Pokud ne, chtěl byste v posledním ročníku vysoké školy tuto možnost mít?

Nekontaktoval. Kontakt přes sociální mi přijde neformální, proto bych spíše zvolil e-mail, případně osobní setkání. 

Jakým způsobem jste získával tipy na nabídky zaměstnání? Z jakého zdroje jste se dozvěděl o současném zaměstnavateli?

Tipy na nabídky jsem získával z velké časti prostřednictvím školy, ať už na přednáškách jednotlivých firem v rámci Technických čtvrtků nebo na akcích pořádanými školou. O současném zaměstnavateli jsem se dozvěděl na přednášce ve škole. 

Myslíte si, že akce pořádané společnostmi jsou pro studenty přínosné? Které Vám přijdou zajímavé?

Určitě, je to ideální místo, kde se můžeme dozvědět mnoho informací o zaměstnavateli, a zároveň se seznámit s lidmi z dané společnosti. Zajímavé mi přijdou právě Technické čtvrtky přímo na fakultě.

Musel jste se přestěhovat za prací ze svého rodného města? Pokud ano, proč jste se rozhodl přestěhovat? Pokud ne, kdyby to bylo v potřeba, uvažoval byste o tom vůbec?

Z rodného města jsem se přestěhoval za vysokoškolským vzděláním. Po škole bych se ale rád vrátil do svého rodného města, pokud bych našel adekvátní pracovní pozici.

Kolik času denně dojíždíte do práce v jednom směru? Kolik času by pro Vás představovalo snesitelné maximum?

Do práce dojíždím 40 minut. V tuto chvíli mi to problém nedělá, jelikož do práce chodím pouze dvakrát týdně. V případě hlavního pracovního poměru by pro mě snesitelné maximum představovalo 30 minut.

Chtěl byste strávit část své budoucí kariéry v zahraničí? Případně, byl jste již na zahraniční pracovní stáži? 

Pokud se mi podaří dostudovat, tak bych určitě chtěl část své kariéry strávit v zahraničí. Důvodem by byly zkušenosti a zdokonalení v jazyku. Nejradši bych vycestoval na 2-3 roky.

Komunikuje Vaše společnost svou vizi a to, jak ji naplňuje?

Řekl bych, že svou vizi komunikuje dostatečně, vizi představuje novým sloganem „WORK ON PROGRESS“, který se zaměřuje na udržitelnost a snaží se o snížení emisí.

Používá Vaše společnost firemní hodnoty, případně nějaké „desatero“?

Ano, používá, ale pro mě je nejdůležitější firemní hodnotou právě asi přátelské pracovní prostředí, týmový duch a možnost být při studiu plnohodnotným členem týmu. 

Jak se díváte na firemní kulturu u Vás ve firmě. Jak si myslíte, že ovlivňuje nově přicházející kolegy?

Firemní kulturu jsem zatím poznal jen z části, jelikož jsem stále pouze na praxi. Musím ale i tak říct, že je zde příjemné prostředí pro práci. Určitě ovlivňuje produktivitu i to, jestli chce člověk v dané firmě dlouhodobě zůstat.

Jak vnímáte nové trendy sociálních sítí a jejich význam pro prezentaci značky zaměstnavatele? Oslovují Vás kampaně Vašeho zaměstnavatele na sociálních sítích?

Dnes je to jeden z hlavních nástrojů, jak se prezentovat lidem. Proto si myslím, že je to důležitá součást propagace firmy. Líbí se mi, že STRABAG sdílí realizace jednotlivých projektů a můžu do nich nahlédnout. 

Je pro Vás důležité, aby komunikace od zaměstnavatele směrem k Vám byla osobní a personalizovaná přímo na míru pro Vás a Vaše potřeby?

Určitě by měla být, každý se potýká v životě s jinými věcmi, které zasahují i do profesního života. Proto si myslím, že je komunikace jednou z nejdůležitějších částí pracovního poměru a měla by být osobní.