Reálné robotické „terminátory“ lze vyrobit jednodušeji než autonomní vozidla. Technologie už jsou totiž k dispozici | EkonTech.cz


Reálné robotické „terminátory“ lze vyrobit jednodušeji než autonomní vozidla. Technologie už jsou totiž k dispozici

Technik / Robotický terminátor
2. 7. 2019 - 12:34

Zatímco si spousta velkých technologických společností láme zuby s vývojem autonomních vozů, které díky pokročilému systému umělé inteligence dokážou řídit auto bez řidiče ve všech možných podmínkách, neuvědomujeme si nástup další, dříve pouze vědeckofantastické představy – zabijáckých robotů.

Dle analýzy, kterou zveřejnil web Vox, už dnes existují technologie samořízených robotických strojů, které dokážou fungovat zcela bez lidského zásahu. Nejedná se přitom o nějaké chodící terminátory napodobující člověka, ale o obří drony vybavené přesnými a účinnými zbraněmi a raketami.

Už dnes jsou totiž armádní drony schopné létat zcela samostatně, a hlavně rozpoznávat objekty a cíle. S vysokým rozlišením kamer a pokročilými systémy umělé inteligence už dokážou i bez problémů rozpoznávat i tváře, což jsou technologie, které jsou již několik let nasazené třeba na letištích a běží na nich celá Čína.

Kvůli tomu může takový autonomní robot mít jednoduché zadání v podobě najdi a znič zadaný cíl. Budí to samozřejmě obavy, aby to nedopadlo jako ve většině filmů, a tak se objevují nejrůznější regulace, aby takové stroje nebyly povolené.  Například Evropský parlament v tomto směru schválil usnesení a zákaz na celosvětové úrovni, problém ale je, že ne všichni s tím souhlasí. Protinávrh chystá jak USA, tak třeba i Rusko.

To nejhorší tedy je, že zatímco na autonomní auta si musíme ještě několik let počkat, zabijácké robotické systémy už jsou dostupné dnes a s každým rokem budou dostupnější a pochopitelně i schopnější.