Rekordní hybridní kvadrikoptéra létala 10 hodin | EkonTech.cz


Rekordní hybridní kvadrikoptéra létala 10 hodin

Technik / kvadrikoptéra
1. 3. 2021 - 7:36

Pokud jde o výdrž klasických dronů, tedy dejme tomu kvadrikoptér s elektrickým pohonem, které pohání baterie, tak ty se udrží ve vzduchu zhruba půlhodinu. Jsou ale také kvadrikoptéry, které mohou létat mnohem déle.

Již několik let jsou v tomto ohledu přebornice hybridní kvadrikoptéry španělského startupu Quaternium, které opakovaně lámou rekordy ve výdrži dronu za letu. Jde o kvadrikoptéry řady HYBRiX, které jsou vybavené hybridním pohonem, kombinujícím benzínový motor s elektrickým motorem a baterií. 

V roce 2017 jejich model HYBRiX 2.0 ustanovil světový rekord tím, že vydržel létat bez doplnění paliva a energie po dobu 4 hodin a 40 minut. Letos v únoru Quaternium pokořilo vlastní rekord s novou verzí dronu HYBRiX 2.1. Tato kvadrikoptéra nepřetržitě létala obdivuhodných 8 hodin a 10 minut.

Ve startupu Quaternium ovšem neusnuli na vavřínech. Letos v říjnu opět překonali vlastní rekord. Kvadrikoptéra HYBRiX 2.1 s několika vylepšeními tentokrát strávila ve vzduchu 10 hodin a 14 minut, což rozhodně zaslouží uznání.

Podle vyjádření startupu Quaternium bylo klíčem k úspěchu především pořízení velké palivové nádrže na benzín o obsahu 16 litrů, a pak také instalace systému pro vstřikování paliva do dvoutaktního benzínového motoru dronu HYBRiX 2.1. Tento systém vyrobila španělská společnost Löweheiser. Je dostatečně malý na to, aby se po jeho instalaci prakticky nezvýšila hmotnost dronu a zároveň se nesnížil jeho výkon.

Ve své běžně dostupné komerční podobě má kvadrikoptéra HYBRiX 2.1 hmotnost přibližně 13 kilogramů. Zároveň unese až 10 kilogramů nákladu nebo příslušenství. Běžná cestovní rychlost dronu je 50 kilometrů za hodinu a jeho maximální rychlost je 80 kilometrů za hodinu. 

Systém HYBRiX byl vyvinut tak, aby jeho obsluha byla jednoduchá. Je rozkládací a lze ho snadno transportovat v boxu o velikosti kufru. Po příjezdu na místo mise je snadné ho složit a zprovoznit. Ke svému ovládání pokročilou přenosnou stanicí Ground Control Station potřebuje dva operátory, přičemž dron a náklad mají na sobě nezávislé ovládání. 

Praktická platforma HYBRiX nabízí mnoho rozmanitých aplikací. Jeho tvůrci ze startupu Quaternium například letos v letním období ve Španělsku testovali kvadrikoptéru HYBRiX 2.1 v roli zemědělského dronu pro postřikování pěstovaných plodin. V této verzi dron unese 10 litrů aplikované látky a díky své výdrži může postřikovat déle než hodinu. Létá ve výšce několik metrů a jeho rotory vytvářejí malé turbulence, které napomáhají rovnoměrnému postřiku.

Zdroj: Quaternium