Ricardo: Jsme jako Bůh, tvoříme něco z ničeho | EkonTech.cz


Ricardo: Jsme jako Bůh, tvoříme něco z ničeho

Technik / kariéra
16. 4. 2016 - 18:36

Byť použitý titulek může znít troufale, společnost Ricardo ho vyslovuje s velkou mírou pokory. Jistě, nemusíte ho brát doslovně, ale následující řádky odhalí, že skutečnost není od těchto okřídlených slov až tak daleko.

Kdo je Ricardo?

Jméno Ricardo dnes zastřešuje nadnárodní konzultační společnost, která se zabývá zejména technickým poradenstvím. Zaměstnává více než 2700 špičkových odborníků z klíčových strojírenských odvětví spojených zejména s automobilovým průmyslem (vývoj a konstrukce spalovacích motorů, převodových systémů a obecně pohonů vozidel včetně hybridních a elektrických systémů). Nedílnou součástí portfolia firmy je také rozsáhlý tým zabývající se technickými výpočty, analýzami a vývojem vlastního softwaru, který je potřebný pro tyto analýzy, a to jak v souvislosti s automobilovým průmyslem a konstrukcí nových produktů, tak i ve věci vlivu současného světa na životní prostředí.

Hloubku a význam tomuto portfoliu dodává bohatá historie firmy (v roce 2015 Ricardo oslavilo sto let od svého založení) a z ní plynoucí dlouhá desetiletí bohatých zkušeností z oborů jako jsou konstrukce spalovacích motorů, osobních, nákladních, kolejových i vojenských vozidel a motocyklů, stavebních a zemědělských strojů, lodní dopravy a také obnovitelných zdrojů.

Spolupráce se značkami jako Bugatti (převodové ústrojí modelu Veyron) či McLaren (spalovací motor i hybridní pohonné ústrojí) je jen špička ledovce každodenní práce zaměstnanců firmy. S trochou nadsázky lze říci, že projekty, na kterých se Ricardo podílelo, nás téměř obklopují, byť většina z nich zůstává vzhledem k obchodnímu tajemství veřejnosti skryta.

Jak to všechno začalo?

Zakladatelem společnosti byl Sir Harry Ricardo (narozen v roce 1885 ve Velké Británii), který již v raném věku dokázal zužitkovat svoje odborné znalosti hoření a principu funkce spalovacích motorů. V té době se jednalo o nový a dynamický obor, který často vyžadoval hluboké teoretické znalosti, kterými disponovalo pouze několik málo techniků. Sir Harry toho dokázal využít a již v roce 1915, za peníze získané za úspěšný projekt pro Britskou vládu, založil původní společnost Engine Patents Ltd, ze které později vzešlo současné Ricardo PLC. Společnost samotná se tak zrodila prakticky spolu s celým motorismem a po celé dvacáté století byla nedílnou součástí jeho rozvoje.

Ricardo na našem území

Spolupráce Ricardo s československým automobilovým průmyslem má dlouhou tradici a sahá poměrně hluboko do minulosti. Její počátky sahají až do období první republiky, kdy automobilka PRAGA používala pro své zážehové i vznětové motory spalovací prostory podle patentů Ricardo.

V roce 1999 se firma Ricardo rozhodla vybudovat nové technické centrum situované ve střední či východní Evropě. Vzhledem k dlouholeté tradici našeho automobilového průmyslu a dostupnosti vysoce kvalifikovaných pracovníků se jevilo umístění pobočky do Prahy jako více než logické.

Od prázdného papíru k motoru, převodovce nebo autu

Hloubka a odbornost práce v Ricardo Prague je v rámci ČR rozhodně nadstandardní. Zatímco v poměrně nedávné minulosti bylo na našem území velké množství podniků, které se zabývaly konstrukcí a výrobou spalovacích motorů, převodovek a automobilů, dnes z nich prakticky žádný neexistuje. V oboru konstrukce motorů a převodovek je Ricardo prakticky jediná společnost, kde se pracuje na komplexních projektech celých agregátů (motory, převodovky, části automobilů) od prvních koncepčních návrhů až po zavádění produktů do sériové výroby. A jedná se o opravdu rozsáhlé několikaleté projekty pro mezinárodní týmy, které mohou čítat až desítky konstruktérů, výpočtářů, elektroinženýrů či programátorů, přičemž nemusí jít zrovna o supersportovní automobil či špičkový cestovní motocykl nejvyšší kategorie. V Karlíně se totiž navrhují i velké lodní motory nebo převodovky do nejtěžších nákladních automobilů.

V rámci firemní odpovědnosti Ricardo podporuje studium technických oborů

Součástí práce pobočky tak rozsáhlé a významné, jako je ta pražská, je věnovat se rozvoji technického vzdělání, jeho podpoře a informovanosti ohledně technických oborů obecně. To hlavní, co Ricardo Prague nabízí, je velká poptávka po technicky vzdělaných lidech, přičemž tyto obory nemusejí nutně být (a nejsou) pouze doménou mužů.

Mimo tradičních aktivit, které Ricardo Prague pravidelně podporuje (zadávání diplomových prací, pravidelná účast na pracovních veletrzích, podpora týmů Formula Student, dny otevřených dveří, program sociální odpovědnosti firem, dlouhodobá spolupráce s Výzkumným centrem spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka 2005-2011 a Centrem kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka 2012-2017, vedené ČVUT Praha), se společnost v roce 2016 také aktivně zapojila hned do několika nových projektů na podporu technického vzdělávání pro studentky a studenty středních a vysokých škol, které by mohlo přilákat více mladých lidí ke studiu technických oborů. Z nich lze jmenovat zejména následující:

1.      Girls Day – Světový fenomén, při kterém firmy s technickým zaměřením otevírají své brány pro studentky středních škol a zábavnou formou jim ukazují, že programátor nebo konstruktér není práce jen pro muže. Dívky se mohou samy registrovat na stránkách girlsday.cz/cz/pro-divky. Ricardo je jednou z firem, která se projektu aktivně účastní.

2.      Přednášky na školách ve spolupráci s programátorskou soutěží Kasiopea. Kasiopea je nová programátorská soutěž pro studenty středních škol. Ricardo je hrdým partnerem tohoto projektu.

Co o společnosti Ricardo řekli její zaměstnanci?

Veronika Steffanová, programátorka

Pozice

Do Ricarda jsem nastoupila na pozici programátorky v C# se zaměřením na WPF. Jsem součástí týmu, který vyvíjí software pro testování automobilů a jejich prototypů, konkrétně pracuji na programu pro měření emisí.

Náš projekt už běží více než deset let, takže mám ideální příležitost naučit se postupy, díky kterým už tak dlouho drží pohromadě a stále se posouvá dopředu. Moji kolegové jsou většinou zkušení programátoři, ale také inženýři z oboru testování automobilů.

Profil

Pamatuji si, že když jsem byla asi v sedmé třídě na základní škole, byla jsem rozhodnutá studovat jadernou fyziku a získat Nobelovu cenu. Později jsem se ale zapsala na seminář z programování a už po první hodině jsem odcházela nadšená. Dělat ve škole něco užitečného, něco, co se hýbe a vypisuje výsledky, to mi přišlo naprosto kouzelné.

Vystudovala jsem MFF UK, nejdříve obecnou informatiku a na magisterském studiu jsem se specializovala více na aplikovanou matematiku. Už při škole jsem pracovala v menší české firmě, ale když jsem získala diplom, zatoužila jsem po zkušenosti v korporátu. Do tří dnů od začátku hledání jsem uspěla v prvním pohovoru a během následujícího týdne jsem dostala další tři nabídky.

Ricardo u mě vyhrálo proto, že se podílí na vývoji něčeho skutečného, hmatatelného, tedy automobilů. Nechtěla jsem v bance programovat transakce na kapitálových trzích, ani jsem nechtěla vyvíjet další prográmek z kategorie „business inteligence“. Navíc díky mezinárodnímu týmu mám možnost jednou za čas vyjet někam do zahraničí a to mi dává pocit, že moje práce je vlastně napůl dovolená. A nakonec, už na pohovoru mi potvrdili, že až se jednou rozhodnu odejít na mateřskou, budou schopni mě zaměstnat na částečný úvazek, protože si mých zkušeností váží a budou se snažit si mě udržet.

Práce v Ricardu

Oproti klasické programátorské králíkárně se tady denně potkávám i s odborníky na hardware, převodovky nebo třeba výpočty. Navíc spolupracuji s lidmi z celého světa a v neposlední řadě tu pracuje i několik dívek, se kterými si můžu popovídat o holčičích tématech, které kluky prostě neberou.

Na mé pozici je neobvyklé to, že všichni moji přímí kolegové žijí ve Velké Británii, takže naše každodenní komunikace probíhá přes Skype a sdílenou plochu, navíc samozřejmě v angličtině.

V neposlední řadě jsem nadšená z místní aktivity kolem sociální odpovědnosti firem a žen v inženýrství. Díky tomu můžu svoji práci zpestřit občasnou přednáškou pro studenty nebo organizováním dne otevřených dveří pro dívky.

Plány do budoucna

Jedinou změnou, co kolem práce chystám, je nová kytka na stole a možná změna tapety na mojí přepážce. Neumím si představit firmu, která funguje lépe.

Martin Kofroň, Senior Electronics Hardware Design Engineer 

Pozice

Patřím do skupiny Hybrid and Electronic Systems, která se zaměřuje hlavně na analýzu a vývoj různých druhů elektronických řídících jednotek včetně battery management systémů pro automobilový průmysl.

Jako vývojář elektroniky pracuji na projektech od prvotních konceptů až po funkční prototypy a výrobu. To zahrnuje návrh konceptu a výběr hlavních součástek, dále kreslení schémat, návrh plošného spoje, výpočty nezbytné pro návrh až po výrobu prototypů. Jakmile jsou vyrobené prototypy k dispozici, začne pravděpodobně nejnapínavější fáze projektu – oživování a testování. Tahle fáze je obvykle plná překvapení a plácání se do čela se slovy: „No jasně!“.

Účastním se jak čistě komerčních, tak i výzkumných projektů pro různé zákazníky od univerzit a menších výzkumných skupin až po velké automobilky.

Profil

Technické věcičky mě vždycky zajímaly víc než sport nebo umění. Koneckonců, tohle je okamžitě jasné každému, kdo mě kdy slyšel zpívat, viděl kreslit nebo kopat do míče.

Vystudoval jsem magisterský studijní program zaměřený na návrh elektroniky na Českém vysokém učení technickém v Praze.

V Ricardu pracuji v podstatě od ukončení studia VŠ v roce 2012. Vlastně jsem zde pracoval už rok předtím, ovšem na částečný úvazek.

Práce v Ricardu

Protože jsem nastoupil ihned po ukončení školy, mohl jsem využít firemního programu, který pomáhá čerstvým absolventům získat zkušenosti (a vědomosti) pod vedením zkušenějších kolegů, což se ukázalo být velmi přínosné. A to jsem se ani nezmínil o tzv. Graduate Rotation Programme, který umožňuje absolventům 6 měsíců žít a pracovat v jedné z našich zahraničních poboček.

Vždycky, když se mě někdo zeptá, co se mi na mojí práci líbí, okamžitě mě napadnou dvě věci: Za prvé, mám tady tu vzácnou příležitost pracovat na vývoji, který začíná doslova z čistého papíru, a je jen na mně a na našem týmu, abychom přišli s nápady, vyřešili problémy a náš výtvor uvedli v život.

Za druhé: lidé v Ricardu jsou inteligentní a nadšení pro to, co dělají, což vytváří pohodovou a motivující atmosféru. U nás se opravdu nesetkáte s nechvalně známým přístupem: “Já jsem tu šéf, takže všechno, co řeknu, je pravda”.

Plány do budoucna

V Ricardu budu rád dál pracovat, protože neustále přicházejí zajímavé projekty, pořád objevuji nové věci a hlavně: všudypřítomné nadšení pro to, co děláme, zatím nepokleslo ani o kousek.

Více informací o tom, co děláme a jací jsme, najdete na www.ricardo.com nebo na www.ricardo.jobs.cz