Robotický pes od Boston Dynamics pomáhá v nemocnicích v boji proti koronaviru | EkonTech.cz


Robotický pes od Boston Dynamics pomáhá v nemocnicích v boji proti koronaviru

Technik
12. 6. 2020 - 7:00

Společnost Boston Dynamics už minulý rok představila finální komerční verzi robotického „psa“ SpotMini, který dokáže efektivně a chytře procházet jednotlivými místnostmi v budovách, umí chodit do schodů, vyhýbat se překážkám, otevírat si dveře a další potřebné funkce.

Jeho hlavní náplní je přenášení věcí, ale díky univerzální konstrukci s adaptérem a softwarové platformě ho lze použít na mnohem více prací. Boston Dynamics tak v USA začal do vybraných nemocnic dodávat robopsy SpotMini s iPady, takže mohou chodit pravidelně k pacientům pro předávání a sběr informací. Na iPadu je totiž možné prezentovat informace, ale také zároveň třeba spustit videohovor mezi lékařem a pacientem.

Má to velkou výhodu – ušetří se už tak omezeně dostupný ochranný materiál pro lékaře a zdravotníky a do pokojů tak vstupují jen osoby, které musí skutečně vykonat nějakou neodkladnou fyzickou činnost. I to by se ale mělo brzy částečně stát náplní SpotMini.

Boston Dynamics totiž už pracují na tom, aby bylo možné robopsa používat pro jednoduché úkoly typu měření teploty, srdečního tepu a podobně u infikovaných pacientů. Navíc může být robot vybaven i silným ultrafialovým zářičem a postarat se tak o základní dezinfekci pokoje.

V současné verzi vydrží SpotMini na jedno nabití kolem 90 minut a unese hmotnost 14 kg.