Robotický zahradník Trimbot se stará o trávník i o růže | EkonTech.cz


Robotický zahradník Trimbot se stará o trávník i o růže

Technik / robotický zahradník / Trimbot
9. 11. 2019 - 21:27

Péče o zahrádku je radost i příležitost k pobytu na čerstvém vzduchu. Ne vždy je to ale úplně jednoduché S náročnými zahradnickými úkony by teď farmářům, zahradnickým nadšencům i seniorům či postiženým lidem mohl pomáhat robotický zahradník s pokročilou umělou inteligencí.

Práce na zahradě dokáže být pěkně namáhavá a někdy i bolestivá. Potvrdí to jistě každý, kdo kdy stříhal růže, ostružiny nebo další trnité keře. Teď by ale takovou práci mohli převzít roboti. Odborníci britské University of Edinburgh a jejich kolegové vyvinuli prototyp robota zahradníka jménem Trimbot, pro kterého není problém posekání trávníku ani péče o růže.

V poslední době se objevila celá řada zemědělských a zahradních robotů. Autonomně sklízejí maliny, jahody nebo další plody nebo pečují o plantáže určité plodiny a hlídají stav jednotlivých rostlin. Robot zahradník teď ale může pomoct lidem, jejichž vztah k zemědělství spočívá v péči o dvorek či zahrádku a zároveň by uvítali pomoc od šikovného stroje.

Pro robota není práce na zahrádce právě jednoduchá. Zahrádky bývají dost komplikované na navigaci a vyhýbání se rozmanitým předmětům. Zároveň ale často vyžadují pečlivé a cílené zásahy na jednotlivých pěstovaných rostlinách. Přece jenom stříhání růží není dobré dělat plošným sekáním mačetou, ale spíše jemnými zákroky na přesně vybraných místech keře.

Tvůrci Trimbotu by nakonec chtěli vyvinout stroj, který by zvládl údržbu veřejné zeleně, byl schopným pomocníkem farmářům při jejich každodenní práci, a také by dokázal pomoci starším nebo postiženým lidem s péčí o jejich zahrádky.

Prototyp Trimbot je poháněný baterií a má k dispozici pět dvojic kamer se stereo snímáním, s jejichž pomocí si tvoří 3D mapu pracovního terénu. Pro samotné zahradničení má Trimbot k dispozici ohebnou a pohyblivou robotickou paži s celou řadou zahradnických nástrojů.

Než se Trimbot pustí do práce, tak je vybaven hrubou mapou terénu. Umělá inteligence Trimbotu si pak sama vytvoří detailní mapu zahrady či dvorku. Trimbot má také v paměti uloženy „zahradnické“ algoritmy, které mu pomáhají určit ideální tvar ošetřovaných keřů. To mu pomáhá přesně určit, kde má stříhnout, aby keře vypadaly a rostly co nejlépe. Trimbot přitom může pracovat venku za různých světelných podmínek, za různého počasí, i v různých typech prostředí.

Podle vedoucího vývoje Boba Fishera bylo vytvoření robota, který by spolehlivě pracoval v reálné zahradě, náročnou výzvou. Na technologii Trimbotu a především na jeho 3D strojovém vidění a navigaci v komplikovaném terénu se podílelo celkem osm partnerských týmů odborníků.

Zdroj: University of Edinburgh